Wpis z mikrobloga

Chce kupić ten regulator
http://allegro.pl/mz-etz-150-250-251-regulator-napiecia-rygler-12v-i6250672555.html
Przyjechałem do firmy, wchodzę do środka. Gościu przynosi mi ten regulator, na moje pytanie czy jest sprawny odpowiada ze jest nowy. I zaraz zaczyna mówić, ze to urządzenie musi montować elektryk. A ja się pytam czy sam nie mogę zamontować, po czym regulator zostaje mi wyrwany z rąk, a ja zostaje wyproszony. Na moje telefony, pan nie reaguje, a kiedy odbierze powie dwa słowa i zostawia podniesiony telefon. Mogę się ubiegać o zwrot kosztów dojazdu? Na razie spod tej jego firmy nie zamierzam się ruszać.
#motocykle #allegro #samochody
  • 16
  • Odpowiedz
@Xargo1: Miałem mechaniczny, słabo ładował. Wrzuciłem niebieski, ładował dopiero od 3k rpm... No ale coś tam ładował. Odczepił się radiator z tranzystora i szlag go trafił. Teraz miałem tego jezpola. Ooo jaki luksus, tyle prądu że nie widziałem co z nim robić ( ) No ale i na niego przyszedł czas :/ A co z tym niebieskim jest nie tak, że instalacje rozwala?
  • Odpowiedz
  • 0
@Drail często tranzystor sterujący dostaje przebicia i na szczotki idzie pełne napięcie instalacji, na wyjściu alternatora możesz mieć wtedy nawet 30v, a takie napięcie sieje już niezłe spustoszenie
  • Odpowiedz
  • 0
@Drail samego alternatora by raczej nie uszkodzio, prędzej żarówki, moduł zapłonowy czy akumulator. A zdarza się tak, że tranzystor pada i nie przewodzi - wtedy tylko ładowanie znika, bez strat w instalacji. Tak z ciekawości - jaki masz bezpiecznik na obwodzie wzbudzenia? W oryginale jest 2A.
  • Odpowiedz
  • 0
@Drail no to jak włożyłeś 4A to niestety równie dobrze mogłeś wstawić 30A lub kawałek gwoździa, żadna różnica. Podejrzewam, że regulator by ocalał, gdyby był odpowiedni bezpiecznik. No ale teraz to po ptakach,trzeba pomyśleć co powoduje zwiększony przepływ prądu w tym obwodzie. Poszukaj instrukcji napraw motocykla etz 250, tam jest spory dział odnośnie sprawdzania instalacji elektrycznej, poszukaj w nim informacji odnośnie sprawdzania wirnika. Obstawiam, że ma małe zwarcie, spadła mu rezystancja i
  • Odpowiedz