Wpis z mikrobloga

#retrocomputing #gorzkiezale
Miało powstać muzeum komputerów i konsol w #lodz Wygrany konkrus na Lokale dla kreatywnych. Zachwyt Urzędu Miasta Łodzi, pani prezydent; wywiady w telewizji, radiu i prasie; podpisaliśmy umowy, ruszył remont...

Wspólnota, do której formalnie lokal należy, gdy tylko dowiedziała się, co chcemy tam robić, odcięła nam prąd i zakazała wjazdu na posesję - zgodnie ichnim regulaminem. Dodam, że to prawie samo centrum miasta. Dwie czy trzy januszowe rodziny, które tam urzędują nie życzą sobie hałasów. Prawie cała kamienica stoi pusta. Koniec. ( ͡° ʖ̯ ͡°)
arti040 - #retrocomputing #gorzkiezale 
Miało powstać muzeum komputerów i konsol w #...

źródło: comment_oO7S6BdGqMPV1BLSdnnNL1cgTCRdincX.jpg

Pobierz
  • 34
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@2ndLaw: Przewodniczący komisji przetargowej zainteresował się sprawą i pokierował mnie bym napisał pismo do jednego z wydziałów, żeby ten to z nimi (wspólnotą) jakoś wyjaśnił ale co z tego skoro później i tak będą tylko rzucać kłody pod nogi? Powiem szeczerze, że ja już nie mam ochoty nic TAM robić. Zamiana lokalu jest możliwa ale w drodze wielkiego wyjątku i jest to podobno cholernie skomplikowane.
  • Odpowiedz
@arti040: tradycyjnie, jak tylko ktoś chce coś fajnego zrobić to wtedy Grażyny i Janusze potrafią się zjednoczyć żeby u----ć całą inicjatywę, a jak mają postawić obsrany monopol to sami idą podpisy składać bo bliżej po wódeczkę. Do pieca z nimi.
  • Odpowiedz
@wytrzzeszcz: Widzisz, może i by dało radę jakoś to ogarnąć ale zrobimy tam muzeum, wszystko ładnie pięknie i się okaże, że co dwa dni będziesz miał drzwi obsmarowane gównem czy coś...
  • Odpowiedz
@arti040: nie no trzymam za was kciuki i wagon węgla w dupę januszom. Zwłaszcza że z tego co ogarniam Muzeum Techniki z Warszawy upadło i niezbyt jest gdzie popatrzeć na prawie 100 lat informatyki :/
  • Odpowiedz
@arti040: nie ma mowy o jakimkolwiek porozumieniu ze wspólnotą, bo tak jak piszesz i tak będą rzucali kłody pod nogi. Trzymam kciuki by ta skomplikowana opcja ze zmianą lokalu wypaliła. Ewentualnie odezwij się może do radnej Niziołek-Janiak, może coś podpyta żeby wypracować skuteczniej to rozwiązanie.
  • Odpowiedz
@arti040: jak wam już dobrze pójdzie to mam pomysł na kawałek wystawy
Na początku budujemy sumator z Przekaźników (najlepiej sekwencyjny) i przełączniki z diodami
tak by można było go przestawić normalnie, potem samą lampę, tranzystor, zeskrobany NAND i pod mirkoskopem na końcu otwarty Penitium na 2-3m możesz uświadomić gówniakowi jak badzo zmiejszyliśmy bramkę logiczną

inne rzeczy które pewnie były by fajne ale to już mówiłem, opcja
  • Odpowiedz
@arti040: zawsze chętnie włącza się w inicjatywy społeczne i należy do tych radnych, którzy coś robią w mieście, nie odmawiają pomocy i w razie czego torpedują interpolacjami. Nawet jeśli nie jest bezpośrednio związana z inicjatywą lokali dla kreatywnych to wydaje mi się, że mogła by coś doradzić ew. podać radych do których można by też uderzyć. Szczególnie, że sprawa była nagłaśniana przez UMŁ, jest to potrzebna inicjatywa w mieście, szczególnie
  • Odpowiedz
@arti040: co ja miałem z tyłu głowy gdy o tym pisałem to takie stwierdzenie "Informatyka jest tak samo o komputerach jak matematyka o liczbach i astronomia o teleskopach"
Eh zajarałem się :/
wspomnienie o wirusie Morisa co zatrzymał cały internet. Opowieści o prehackerach... skąd słowo "bug", jak to jest że zacięta drukarka ogłosiła wolność itd... no zawsze mi takich smaczków brakowało w muzeach. wiesz że za tymi rzeczami są ludzie
  • Odpowiedz