Wpis z mikrobloga

Dlatego Wykop nigdy nie będzie poważnym medium.

Mała murzynka "włamuje się" do radiowozu w trakcie kontroli policyjnej jej taty

USA, zwyczajna kontrola policyjna. Ciekawskie dziecko zatrzymanego do kontroli ojca włazi do radiowozu i włącza radio. Policjant nie ma kija w dupie, śmieje się z sytuacji, wrzuca film do sieci i przy okazji trochę wybiela stereotypowy wizerunek amerykańskiego policjanta. Ot, jedno z nielicznych pozytywnych znalezisk na tym portalu. No, ale w tym miejscu wykopki mają problem, bo zatrzymany i jego córka są czarnoskórzy. Rozumiecie to?! Są czarni więc zaczynamy karuzelę wykopowego #!$%@?:
-murzyn w tytule - jest,
-jak jest murzyn to musi być wspomnienie o włamywaniu się - jest,
-mem z murzynkiem jedzącym arbuza - jest,
-żarty o czarnym rapie - są,
-generalizacje o czarnych jak to nie szanują policji - są.

PS. A Bielowi bez jajek to nie przeszkadza - prowadzenie portalu dla rasistów i mizoginów to biznes jak każdy inny.

#bekazprawakow #4konserwy #neuropa #bekazpodludzi #shitwykopsays #rasizm #moderacjacontent
  • 28
  • Odpowiedz
@Luka_Wars: Murzyn nie jest rasistowskie, włamuje się jest w cudzysłowie, czyli wiadomo, że nie chodzi o dosłowne włamanie - tytuł dla mnie w porządku. A co złego jest w żartowania ze stereotypów w komentarzach? Taka natura użytkowników tego portalu, nawet sami siebie wyśmiewamy porównując polaków do małp i wyśmiewając stereotypowe zachowania. Innymi słowy, każdemu dostaje się tutaj po równo.
  • Odpowiedz
Murzyn nie jest rasistowskie, włamuje się jest w cudzysłowie

@meshack: Miałem przy punktach w nawiasie pisać tego typu śmieszną narrację. Murzyn jest słowem obraźliwym więc nie posługuj się słownikiem sprzed 70 lat. Cudzysłowie nic nie zmienia - nie napisałem, że ktoś zarzuca jej włamanie tylko odwołuje się do stereotypów i uważa, że to jest zabawne. Trochę na zasadzie jakbym nazwał twoją matkę #!$%@?ą, a potem krzyczał ''it's a prank bro''.
  • Odpowiedz
@Luka_Wars: Przecież Murzyn nie jest uznawane za słowo obraźliwe przez niemal nikogo z czarnymi włącznie. Jedynie skrajna lewica uczepiła się tego słowa jakieś 2-3 lata temu. Naprawdę nie dziwię się, że lewica ostatnio wyleciała z hukiem z parlamentu, skoro ciągle ośmiesza się walką z pierdołami, jak obecna krucjata przeciwko murzynom. Co by nie mówić o PiS-ie i ich walce o Żołnierzy Wyklętych czy kolejne odsłony komedii Smoleńskiej, to są jeszcze w
  • Odpowiedz
@Luka_Wars: Śmieszą mnie takie żarty. Uwielbiam wyśmiewać stereotypu, absurdy i radykałów. Oprócz tego jeżdżę do Niemiec i Holandi. Spotykam tam wielu czarnych, z niektórymi pracuję albo pracowałem nie mam do nich żadnych uprzedzeń. Czasem rzucam jakimś "rasistowskim" żartem przy tych których lepiej znam i wiem, że są wyluzowani i mogę sobie na to pozwolić. Nie przeszkadza im to, a jak żart jest dobry to śmieją się razem ze mną. Ty pewnie
  • Odpowiedz
Trochę na zasadzie jakbym nazwał twoją matkę #!$%@?ą,

@Luka_Wars: Żarty z serii "twoja stara" też były przerabiane, jakoś nikogo to nie bolało, niektóre nawet były śmieszne. Oczywiście jest to śmieszne dopóki jest zachowany odpowiedni takt, i nie ma osobistego podtekstu.
W żartach o murzynach nikt nie pisze "czarnuchy to #!$%@?".
  • Odpowiedz
@Luka_Wars:

Tymczasem w polszczyźnie o wiele gorsze konotacje niż Murzyn ma czarny, który jest dokładnym odpowiednikiem dość neutralnych w językach angielskim i francuskim Black, Noir.

Przyznam, że dla mnie nazwa Murzyn nie ma w sobie nic obraźliwego, jeśli odnosi się do osoby czarnoskórej.

Pamietajmy, że historycznie Murzyn to nie angielskie Negro, lecz starodawne określenie wszystkich ludzi czarno- i ciemnoskórych, jak dawny angielski i niemiecki Moor. Języki germańskie wprowadziły rdzeń niger dopiero
  • Odpowiedz