Wpis z mikrobloga

#sgh #warszawa Jakie kierunki studiów magisterskich na SGH polecacie? Co jest najbardziej wartosciowe? Jestem po telekomunikacji na pw i sie zastanawiam na kierunkiem menadzerskim albo analiza danych #kiciochpyta
  • 10
  • Odpowiedz
@mbw2: Zależy co chcesz robić po tych studiach...
Ja bym poszedł na Twoim miejscu na MIESI (zakładam, że nie będziesz miał problemów z przedmiotami ilościowymi po PW), ale wcześniej przeczytał sobie kilka podręczników z podstaw ekonomii i finansów, żeby trochę się orientować w tej tematyce od początku studiów.
  • Odpowiedz
Ja bym poszedł na Twoim miejscu na MIESI (zakładam, że nie będziesz miał problemów z przedmiotami ilościowymi po PW), ale wcześniej przeczytał sobie kilka podręczników z podstaw ekonomii i finansów, żeby trochę się orientować w tej tematyce od początku studiów.

@1788: i jak to moge wykorzystac w IT? jakbys to widzial?
  • Odpowiedz
@mbw2: Nie pracuję w IT, więc nie wiem, ale domyślam się, że mógłbyś np. pójść w kierunku big data, analizy ryzyka (bankowość, ubezpieczenia) czy systemów IT w sektorze finansowym.
  • Odpowiedz
@mbw2: bankowość inwestycja albo fundusze inwestycyjne i bycie quantem, ale to ambitna ścieżka i dużo pracy, tak jak wyżej kolega pisze analiza ryzyka (FRM) np. w BIG4 albo w konsultingu. Z takim wykształceniem powinieneś mieć dużo możliwości, ale jak chciałbyś zostać w IT żeby programować czy coś, to chyba nie ma sensu iść na MIESI.
  • Odpowiedz
@invtraveler: umówmy się - zostanie quantem czy innym analitykiem zależne jest nie tylko od wykształcenia (a nawet często prawie wcale nie jest od tego zależne), ale nawet lurkując na linkedin często osoby na takich stanowiskach widziałem miały skończone MIESI na sgh więc nie ma w tym żadnej nieprawdy, a prawdę mówiąc biorąc pod uwagę ton twojej wypowiedzi, to brzmisz jak sfrustrowany absolwent tego kierunku, który nie pracuje w swoim zawodzie.
  • Odpowiedz