Wpis z mikrobloga

#anonimowemirkowyznania
#depresja #przegryw #adhd #wychodzimyzprzegrywu #zdrowie #psychologia #psychiatria #nootropy

Mirki, jak można w Polsce skombinować metylofenidat (Concerta, Ritalin), albo coś podobnego z grupy leków na ADHD, choćby pojedynczą dawkę?

W dzieciństwie miałem zdiagnozowane ADHD, ale nie leczyłem się i nawet o tym zapomniałem. Gdy byłem już dorosły, zaczęły się problemy z depresją, fobią społeczną i dystymią - zacząłem się leczyć i przez jakiś czas zażywałem przepisaną przez psychiatrę paroksetynę, później brałem udział w terapii grupowej, ale nic nie przyniosło zauważalnych rezultatów. Próbowałem różnych nootropów, suplementów, wychodzenia do ludzi i biegania - również bez skutku. W międzyczasie zawaliłem studia, pozrywałem kontakty ze znajomymi i zamknąłem się w kokonie przegrywu. Nie kontynuowałem dalszego leczenia, byłem sfrustrowany brakiem efektów i tym, że nie potrafiłem namierzyć źródła moich problemów.

Jakiś czas temu, zupełnie przypadkiem przypomniałem sobie o diagnozie z dzieciństwa. Zacząłem czytać o ADHD u dorosłych i zauważyłem, że mam szereg podręcznikowych wręcz objawów. Co więcej, są to objawy mające najbardziej destrukcyjny wpływ na moje życie - ogromne trudności z podejmowaniem decyzji, uczucie stałego napięcia, brak umiejętności doprowadzania spraw do końca, deficyt uwagi, impulsywność, szybka utrata zainteresowania z początku fascynującymi mnie tematami, słomiany zapał, zaburzone funkcjonowanie układu nagrody, brak uczucia satysfakcji z czegokolwiek itp.

Planuję iść z tym odkryciem do psychiatry, żeby ponownie mnie zdiagnozował, ale w międzyczasie pomyślałem, że skoro najskuteczniejsza w leczeniu ADHD jest farmakoterapia, to może wcześniej zobaczę, czy takie leki w ogóle przynoszą mi poprawę. Podobno u zdrowych osób mają one zupełnie inne działanie (głównie stymulujące), więc być może po mojej reakcji mógłbym stwierdzić, czy nie jest to ślepa uliczka.

Tutaj mam również pytanie do dorosłych osób ze zdiagnozowanym ADHD i leczących się: jak to wygląda w waszym przypadku? Jak przebiega terapia i czy ciężko w Polsce o receptę na ww. leki? Słyszałem, że są u nas kłopoty z ich dostępnością, czy to prawda?

Kliknij tutaj, aby odpowiedzieć w tym wątku anonimowo
Kliknij tutaj, aby wysłać OPowi anonimową wiadomość prywatną
Post dodany za pomocą skryptu AnonimoweMirkoWyznania ( https://mirkowyznania.eu ) Zaakceptował: dope
  • 14
  • Odpowiedz
kod potwierdzajacy: Człowieku. Ja od dziesięciu lat nie mam diagnozy, także już przywykłem. Psychiatra Ci nie pomoże. A co do leków na ADHD - psychiatra nie tylko mi ich nie przepisał, ale zabronił kombinować w deep webie, bo mogą wywołać psychozę (podobnie jak leki przeciw parkinsonowi - zbyt duża ilość dopaminy). Też jakieś 11 lat temu wyczytałem o ADD bez nadpobudliwości i to jakoś mnie określało z moimi problemami. Ale po
  • Odpowiedz
kod potwierdzajacy z obrazka: @AnonimoweMirkoWyznania: jak wspomniałem - żadnych leków bez kontaktu z lekarzem. Jak dostaniesz psychozy to przynajmniej lekarz będzie wiedział od czego (inaczej stara sowiecka szkoła wmówi Ci schizofrenię, postępy w leczeniu, ograniczenia i tak dalej podczas gdy wiedząc że to leki na adhd wywołały psychozę nie tyle szybciej co w ogóle Cię wyleczą. To też rada gdybyś chciał dostać psychozy amfetaminowej poinformuj lekarza. Oni serio nie biorą
  • Odpowiedz
@AnonimoweMirkoWyznania: ze stron z research chemicals, ale jak nie znasz się na tym to sobie odpuść, dawkowanie to 5-10mg, odważyć to trudno, trzeba robić roztwory i dawkować strzykawką, poza tym substancja nie jest zbadana, nie wiadomo jakie są długofalowe efekty. A jak się zdecydujesz to nie bierz tych tańszych
  • Odpowiedz
OP: @Michau_michau: Mam łyżeczkę ~10 mg od noopeptu, więc z dawkowaniem jakoś sobie poradzę, ewentualnie zainwestuję w wagę, bo i tak już jakiś czas temu miałem to zrobić. Zresztą na pewno nie planuję brać tego długofalowo, jeśli zobaczę poprawę, postaram się załatwić receptę na "komercyjne" odpowiedniki.
Znasz jakieś sprawdzone strony z RC? Do tej pory kupowałem jedynie nootropy ze stron typu swissherbal i trochę jestem zielony w tym temacie (
  • Odpowiedz
Mam łyżeczkę ~10 mg od noopeptu, więc z dawkowaniem jakoś sobie poradzę, ewentualnie zainwestuję w wagę, bo i tak już jakiś czas temu miałem to zrobić

@AnonimoweMirkoWyznania: to jest najgłupsze co możesz zrobić bo te wagi za 100zł nie są na tyle dokładne, aby odmierzać nimi coś co się dawkuje w granicach 5-10mg, dodatkowo KAŻDA SUBSTANCJA ZE WZGLĘDU NA RÓŻNĄ GĘSTOŚĆ MA INNĄ OBJĘTOŚĆ, także używanie miarek z noopeptu do 4f-mph
  • Odpowiedz
Spróbuj Wellbutrin od psychiatry, jak ci pomoże, to możesz ciągnąć dalej temat i może ci da coś mocniejszego jak wyleczenie nie będzie całkowite.
  • Odpowiedz
@Michau_michau: 4F-MPH za dużo dopaminy, za mało noradrenaliny, żeby robić produktywne rzeczy, bo człowiek zaczyna się delektować dopaminą, zamiast dupę ruszyć xD
Ryje łeb szybko, za mocny stim do takich rzeczy.
  • Odpowiedz
@szaksz743: prawda jest taka, że trzeba pracować nad sobą a nie szukać rozwiazania w magicznych substancjach, zwykły metylofenidat też robi z ludzmi dziwaków z ktorymi trudno się dogadać po dłuższym czasie stosowania
  • Odpowiedz