Aktywne Wpisy
thorgoth +466
Obejrzałem Łowców Skór, znakomity dokument od MAX (dawne HBO). Opowiada o procederze handlu informacjami o zgonach pacjentów przez załogi karetek pogotowia w Łodzi oraz o przypadkach gdy załoga karetki pomagała pacjentowi odejść z tego świata.
- wstrząsające jest to, że w zasadzie mało kto został za ten proceder ukarany, raptem dwóch sanitariuszy, poza tym kilka śmiesznie niskich wyroków za nieudzielenie pomocy i tyle
- nawet te dwa wyroki (dożywocie i 25 lat) są efektem
- wstrząsające jest to, że w zasadzie mało kto został za ten proceder ukarany, raptem dwóch sanitariuszy, poza tym kilka śmiesznie niskich wyroków za nieudzielenie pomocy i tyle
- nawet te dwa wyroki (dożywocie i 25 lat) są efektem
Miraski trzymajcie kciuki. 35 lat w bloku i dość :)
Czas pić kawę na własnym tarasie.
Czas pić kawę na własnym tarasie.
- Udało się. Świadomość jest we mnie. Biedny oryginał.
Oryginał pomyśli:
- No i lipa. Świadomość została we mnie. Biedny klon.
Świadomość uległa rozmnożeniu przez podział. Każdym tobą steruje oddzielna świadomość. Możecie teraz przedyskutować, który to naprawdę ty ( ͡° ͜ʖ ͡°) Powodzenia.
kurde, nie wiem czy jestem klonem czy oryginałem… Nie wiem czy narodziłem się przed sekundą, czy żyję już powiedzmy 30 lat…
@TheOranguTANK
@bh933901 ja to widzę tak, hipotetyczna maszyna pozwalająca sklonować dowolny obiekt w dowolnym czasie i w dowolnej sekwencji. Jeśli założymy, że samoświadomość jest wynikiem jakichkolwiek reakcji to po sklonowaniu moje jestestwo powinno być właśnie w tym klonie, a zarazem w oryginale. To taki paradoks chyba i nie umiem tego pojąć. Można też
Jasne, rozumiem twój punkt patrzenia, ale dla mnie pachnie to strasznym transcendentalizmem i „duszą”, a już na pewno uniwersaliami. Ja natomiast odrzucam takie
@TheOranguTANK: To nie znaczy, że trzeba angażować materializm nie dotyczących materii, a uwierz mi, są takie. Na przykład lingwistyka nie jest problemem dotyczącym materii.
Mając przewód elektryczny możesz go sobie skopiować "atom w atom, kwark w kwark", ale to
@mirkoczan czy ja wiem. Zależy od definicji złudzenia.
Ale lingwistyka bada w uproszczeniu „słowa” a słowa generalnie również są czymś abstrakcyjnym. To zupełnie inna dziedzina. Tutaj rozmawiamy o prawdziwych problemach dotyczących natury naszego świata. Słowa generalnie mało mają z tym coś
Dla prostszego zobrazowania, można przedstawić taką sytuację, że kopiowanie odbywa się na odległość, tzn maszyna pobiera informację o tobie i wykonuje dokładną kopię na tobie gdzieś w Japonii. Po kopiowaniu ty sobie wstajesz i
@mistrz_tekkena: wg. tego co opisałeś to nie byłaby żadna hibernacja, tylko klonowanie -- i w momencie dezintegracji oryginału ty bezpowrotnie przestałbyś istnieć. Czyt. w momencie