Wpis z mikrobloga

@WidarX: szanuje takie wpisy pokazujace jak #!$%@? jest to portal. Murzyni w gettach w US? Złodzieje, gwalciciele patologia! Jakby chcieli to by sie ucywilizowali! Polska patola w UK? No wieesz nie mozna oceniać pochopnie, sa rozni ludzie a w ogole to mit ze mamy zla opinie...

XD kisne za kazdym razem. Kali oceniac po pozorach dobrze, Kaliego źle
Tak po tym wielkim bumie na wyjazdy za granicę - głównie UK i Irlandia to osiedle nagle zrobiło się spokojniejsze, 90% osób podejrzanych zniknęło na przełomie zaledwie kilku lat.

@aurenos: To nie tylko na Twoim osiedlu tak było. Dane przestępczości pokazują, że w ciągu kilku lat po otwarciu UE na pracę dla Polaków przestepczość (rozboje, gwałty, włamania, kradzieże aut) spadła wręcz lawinowo. A do 2004 niektóre statystyki nawet rosły.
@WidarX: Do tego dodac, ze kiedys gdy funt za 6zl to zarabiali kokosy, nowa fura, komora, TV 50 cali ale jezyka nie ogarneli i kisna po 10 lat w 1 robocie "bo pracuja z polakami wiec nie mam mozliwosci gadac po angielsku" ale nikt nie pomyslal by pojsc na kurs jezykowy a tacy to najwiecej narzekaja ze zarobki slabe, nie ma za duzo po oplatach za auto, pokoj, jedzenie.
Dane przestępczości pokazują, że w ciągu kilku lat po otwarciu UE na pracę dla Polaków przestepczość ... spadła wręcz lawinowo.

@szurszur: Tak samo spadło bezrobocie, dzietność czy pkb. Rozumiem, że tylko patologia w PL szuka pracy, zakłada rodziny i płaci podatki?( ͡ ͜ʖ ͡)
@GoSiulKa: Nie rozumiem? Podważasz w tej chwili oficjalne dane?
Przecięż ja tu nie pisałem, że wyjechała sama patolgoia. Zwróciłem tylko uwage, że nastapił wtedy skokowy spadek ilości dokonywanych w Polsce przestępstw. Rzędu dziesiatek procent.

Tak samo spadło bezrobocie, dzietność czy pkb.

@GoSiulKa: PKB spadło?
@WidarX: Potwierdzam. Ze znanych mi osób, które wyjechały do UK 80% to kompletne ameby umysłowe z Pcimia Dolnego. Nie generalizuje, że wszyscy tacy są, ale nawet jak ktoś wykształcony zamarzy sobie o emigracji to w pierwszej kolejności trafi do magazynu, na zmywak. Oczywiscie prócz #programista15k ( ͡° ͜ʖ ͡°) Smutne jest tylko to, że te ameby umysłowe bywa, że lepiej się ustawią na emigracji niż wykształcony, w
@atteint mysle ze niesprawiedliwie potraktowales @Aiko18, moze chlopak ma nascie lat, urodzil sie i wychowal za granica, gdzie sie jeszcze pewnie uczy. jego ojczystym jezykiem nie musi byc polski, nie musi mu byc nawet potrzebny a jednak potrafi cos napisac co kazdy lekko domyslny czlek jest w stanie zrozumiec. ale dla ciebie pisac na wypoku trza gramatycznie ciekawe w ilu ty jezykach potrafisz sie komunikowac
mieszkam za granica juz dekade, poznalem wielu ludzi z roznego przekroju, od sebixow w bluzach z kotwica po inzynierow, architektow czy tez technikow specjalistow. sam jestem z wyksztalcenia mechanikiem, ale pracowalem w wielu miejscach od tasmy produkcyjnej po przystanie z jachtami. teraz pracuje z mlodymi wiatrakami ktorych szkole na wykonczeniowce i stolarce. wcale sie za patusa nie uwazam ani nawet za jakiegos tepaka. ucze sie codziennie czegos od jezyka po niuanse kulturalne.
Nie spadło. Ja mówię o okresie po wejściu do UE czyli 2004 roku.

@szurszur: 2004 rok- 5,3... 2005 rok-3,6. No jasne, że nie spadło.( ͡ ͜ʖ ͡)
Potem przez 2 lata lekko wzrosło, a następnie w 2008 i 2009 znowu drastycznie spadło.
@GoSiulKa: A myslaem, że chodzi o spadek poniżej 0. Raczej pwoinno się okreslać to tak - nie spadło, ale był mniejszy wzrost. Oczywiscie wyjad takiej liczby Polaków przekłąda się na spadek konsumpcji co wpływa na PKB , aczkolwiek spadki i tak zależa bardziej od innych czynników. Np. koniunktury na swiecie.
A myslaem, że chodzi o spadek poniżej 0

@szurszur: Nigdzie nie napisałam, że chodzi o spadek poniżej 0.

Raczej pwoinno się okreslać to tak - nie spadło, ale był mniejszy wzrost.

Nie. Między latami 2004, a 2005 o jakie ci chodziło, był spadek pkb... nie mniejszy wzrost.

wyjad takiej liczby Polaków przekłąda się na spadek konsumpcji

Przekłada się również na spadek dochodów państwa z podatków bo pkb, to dochody z pracy
Nigdzie nie napisałam, że chodzi o spadek poniżej 0.

@GoSiulKa: Ale opisując PKB gdy sie pisze spadek to chodzi o ujemne PKB, a gdy chodzi o wolniejsze tempo wzrostu to się to wyraźnie pisze.

był spadek pkb... nie mniejszy wzrost.

@GoSiulKa: Jak wyżej.