Wpis z mikrobloga

Czasami da się słyszeć głosy z prawej strony, że Unia Europejska nic nam nie daje, że bez niej bylibyśmy silniejsi i "te przeklęte lewaki niszczą Polskę" ( ͡° ͜ʖ ͡°). Cóż, poza światem urojeń są też raporty, które "masakrują" pomysły tworzenia nowego międzymorza czy unii państw grupy wyszehradzkiej.

Instytut In.Europa opublikował indeks mocy państw. Zmierzono potencjał 168 państw pod względem potencjału obronności, gospodarki, dyplomacji i kultury.

Polska od poprzedniej publikacji przesunęła się w górę tabeli z miejsca 35. (1991) na pozycję 27., oznacza to, że należymy do pierwszej trzydziestki najsilniejszych państw świata. Obrazuje to jaki postęp osiągnęliśmy przez ostatnie 26 lat. Niewątpliwie nasz progres jest wynikiem realnego wysiłku poczynionego przez ostatnie ćwierćwiecze, ale - bez złudzeń - to członkostwo w strukturach UE premiuje siłę naszego państwa na arenie międzynarodowej i żadne sojusze regionalne nie są racjonalną alternatywą do jednoczącego się kontynentu.

(Dane odnośnie Grupy Wyszehradzkiej i jej państw członkowskich uzyskane dzięki uprzejmości autorów indeksu)

pełny raport: http://index.ineuropa.pl/ranking-mocy-panstw/
tagi: #liberalnidemokraci #neuropa #4konserwy #europa #uniaeuropejska #bekazprawakow #polityka
Pobierz LiberalniDemokraci - Czasami da się słyszeć głosy z prawej strony, że Unia Europejska...
źródło: comment_1fNsRmYLVcdL7JbVOZExIFGcRssOznyZ.jpg
  • 112
ale - bez złudzeń - to członkostwo w strukturach UE premiuje siłę naszego państwa na arenie międzynarodowej i żadne sojusze regionalne nie są racjonalną alternatywą do jednoczącego się kontynentu.

@LiberalniDemokraci: czyli Szwecja, Norwegia, Islandia są od lat w czarnej dziurze? Obawiam się że to nie działa w taki prosty sposób, jak na obrazku..
a może mylisz liberalną demokrację z Korwinem?

@LiberalniDemokraci: Korwinem?
Liberalizm (łac. liberalis – wolnościowy, od łac. liber – wolny) – ideologia i kierunek polityczny, według którego wolność jest nadrzędną wartością, ma charakter indywidualistyczny [...]
Demokracja(kiedyś z greki głos ludu) - dziś ustrój polityczny oparty (ogólnie) na "głosie ludu".

a wy czarnolistujecie i zgłaszacie wykopka, bo powiedział coś, co wam się nie podoba XD

pozdrawiam serdecznie.
@jack-lumberjack: czy to takie dziwne, że korzystamy z możliwości filtrowania komentarzy i komentatorów pod naszym wpisem? Mylisz wolność słowa z wolną amerykanką oraz przyzwoleniem na prostactwo. Tworząc wpisy staramy się publikować wartościowe treści, czekamy na wartościowe komentarze pozbawione porównań UE do ZSRR. Ktoś kto rozpowszechnia takie porównania zwyczajnie nie ma szacunku do historii. Tyle dyskusji powoduje wpis oparty o czyste dane :).
@LiberalniDemokraci: Bardzo źle prowadzicie dyskusję z potencjalnymi wyborcami. Mam wrażenie, że osoba odpowiadająca za wpis i komentarze nie ma więcej niż 20 lat. Dlaczego? Ponieważ bardzo emocjonalnie odnosi się do każdego negatywnego komentarza.
Niestety w polityce przede wszystkim trzeba umieć zachować spokój i opanowanie, nie reagować histerycznie na każde słowo krytyki. Przede wszystim nie można mieć wszystkich za idiotów i uważać, że ma się "monopol na prawdę".
Jak trochę podrośniecie to
@Puter: Spojrzałeś może na metodologię? :)

@taalarek: Ależ wykop to nie są nasi wyborcy, ba my w ogóle wyborców nie potrzebujemy bo nie jesteśmy partią polityczną.

Na prostactwo nie będziemy się godzić, kulturę dyskusji ze śmietnika też nie - dlatego jeśli ktoś chce używać sierpa i młota jako argumentu, że UE jest lewacka to może liczyć na wilczy bilet. Tak samo osoby rzucające bluzgami.

Komentarze "jak trochę podrośniecie" to mam
Nie możesz merytorycznie to proszę nie odpisuj . Metodologię znam zwłaszcza od strony zlecających. Jak zlecę podwładnemu badania to będą takie jak ja chcę. I proszę nie strasz , bo czym?Prostakiem jesteś Ty grożąc mi. nie wiem czym i kim jesteś ale proszę nie chcę więcej z Tobą kontaktu. Żegnam
to członkostwo w strukturach UE premiuje siłę naszego państwa na arenie międzynarodowej i żadne sojusze regionalne nie są racjonalną alternatywą do jednoczącego się kontynentu.

@LiberalniDemokraci: a UE to nie był/jest właśnie sojusz regionalny? z czasem poszerzający swoje granice wraz ze wzrostem liczby państw zapisanych do klubu