Wpis z mikrobloga

odczas gdy zarobki sa tylko 2x wyzsze

@ConorMG: zarobki to są 3,5 x wyższe średnio a nie 2x
Do tego inner londyn to tak jak w warszawie wykroićdzielnice z pierzejową zabudową kamieniczną czyli od północy koniec na arkadii, od południa konie na starym mokotowie i sielcach ( po lini jak stary mokotów się kończy) a od zachodu po trasie nr 7 i racłąwickiej tak by kawałek ochoty jeszcze włączyć.. czyli dzielnice
  • Odpowiedz
@ConorMG: a skąd masz dane o 2 krotnie wyższych?
Założyłem, że skoro u nich w kraju na oko 3,5 x więcej brutto się zarabia średnio to w stolicy tak jak i u nas też rosną zarobki wobec średniej krajowej.
  • Odpowiedz
Jak ja słyszę coś takiego jak średnie zarobki to mnie trzęsie. Ja jem kapustę, Ty mięso więc średnio jemy bigos.

@Trader888: trzęsie Cię to bo statystyki nie rozumiesz. Twój przykład jest jest populistyczny i oderwany od rzeczywistości.

Dla zmiennej mierzonej na skali nominalnej możemy obliczyć dominantę, czyli przypadek najczęściej występujący, ale nie można obliczyć mediany i średniej: przecież nie można powiedzieć, że w badaniu uczestniczyło średnio 1,5 kobiet i 0,5 mężczyzn!
  • Odpowiedz
@ConorMG: Znowu z tymi klamstewkami wyjezdzasz? Jeszcze Ci sie nie znudzilo?

1. Porownujesz wynagrodzenia brutto. W Polsce sa wyzej opodatkowane i mniejsza kwota wolna od podatku wiec realnie netto roznica jest wyzsza niz 2x.
2. Porownujesz wysokosc cen mieszkan inner Londynu ale zarobki juz podajesz srednie dla calego rozleglego Londynu.
Rownie dobrze moge zrobic porownanie wysokosci mieszkan na najlepszej dzielnicy w Warszawie do srednich zarobkow jakiejs wsi zabitej dechami gdzies w
  • Odpowiedz
Jak ja słyszę coś takiego jak średnie zarobki to mnie trzęsie. Ja jem kapustę, Ty mięso więc średnio jemy bigos.

@Trader888: mediana w wawie to 6 tys zł
@dob3k: spokojnie....
@ConorMG: 16k wg kursu obecnie nieco zdewaluowanego funta.
Jesteś pewny, że podana kwota nie jest kwotą netto w przypadku londku? Netto zostaje 12200 zł a w warszawie 5600

Poza tym należy pamiętać, że statystyki w polsce dot pensji średniej
  • Odpowiedz
@conorMG @dob3k: doczytałem, i 40 k funtów to roczna mediana w Londynie a nie żadna średnia czyli 16 k pln bruutto to mediana a netto zostaje z tego 12200pln.
a ile w wawie to cięzko bo co nie rzuce okiem na źródło to co innego podają. raz podają, że mediana to 5300/5400 a raz, że 6 tys ( sedlak sedlak w obu przypadkach)... a średnia 8 tys podawana jest przy okazji
  • Odpowiedz