Aktywne Wpisy

Kaja_Kern +9
Nie, nie warto było iść ani na aa ani do psycholożki. Albo obleśne, niepotrzebne teksty, albo powtarzanie non stop wszystkiego co już słyszałam milion razy od siebie samej. Ja wiem jaki mam problem z piciem. Dwa razy w miesiącu kupuję flachę, idę do lasu i tyle mnie widzieli. Nikomu dupska nie daje, nie przeszkadzam. Chodzę i słucham muzy. Znam ludzi z gorszym problemem alkoholowym, ale oni nic z tym nie robią. Nie

Rubbik +342
Ten oto odpad ludzki - jacek w. pseudonim "wiśnia", były piłkarz m.in. Górnika Zabrze, Wisły Płock, Szczakowianki Jaworzno został dzisiaj aresztowany za udział w grupie przestępczej. Wystawiał gangusom zamożnych znajomych, którzy ich okradali. Planował napad na dom Roberta Lewandowskiego.
Ha tfu. Złodziejom ucinać ręce.
#mecz #pilkanozna
Ha tfu. Złodziejom ucinać ręce.
#mecz #pilkanozna
źródło: z29017187Q,Jacek-W-
Pobierz

Marks jest obecny chociażby na największych uniwersytetach polskich i zagranicznych. Jego idee, czy tego chcesz czy nie, ukształtowały, wspólnie z wieloma innymi, obecną cywilizację i stanowią część światowego wkładu w filozofię. I załatwiły Ci wiele praw, które dziś uważasz za naturalne.
Tylko indolent intelektualny może twierdzić, że lewica nie ma nic wspólnego z Marksem. I tylko lewicowiec niepewny swoich poglądów, pod presją neoliberalnej czy konserwatywnej sceny politycznej, będzie zaprzeczał konotacjom marks<->lewica.
Oczywistym absurdem jest też twierdzenie, że europejskie partie socjal-demokratyczne (jaką jest też Razem) próbują odwzorować w społeczeństwie 1:1 idee Kapitału.
Niemniej przyznać należy, że sukcesem prawicy (i prawactwa) jest wmówienie społeczeństwu, że Marks to postać na równi ze Stalinem czy Hitlerem. Ale to dowodzi jedynie jak słabo wykształcone mamy społeczeństwo, które lubi wypowiadać się o rzeczach, ba!, być specjalistą w tematach, których nawet nie zgłębili. Dlatego Wykop w dużej mierze jest dobrym odbiciem tegoż społeczeństwa.
#4konserwy #neuropa #marks #razem #lewica
No i generalnie jesteś tematem mojego posta. Piszę o filozofie i twórcy idei politycznych i gospodarczych, a Ty odbijasz piłeczkę partyzantem. Jesteś tematem. Czyli częścią tego niedouczonego społeczeństwa.
Komentarz usunięty przez moderatora
to oczywiste bzdury. Mogli wyrzec się symboliki, i słusznie, sierpa i młota, międzynarodówki. Oczywistym też jest, że nie chodzi się z Marksem na sztandarach, bo chodzi o idee a nie o człowieka - lewica ma to do siebie, że w dużej mierze jest ruchem niewodzowskim, niepotrzebującym autorytetów, jest rozproszona. W tym jej słabość i siła zarazem.
A Razem nie jest nawet tak socjalistyczna jak partie
@4tek: jeśli tak podchodzisz do tematu, to na jednym wydechu powinieneś wymienić również twórców Pisma Świętego.
@Andrzejku1998:
https://www.theguardian.com/world/2012/jul/04/the-return-of-marxism
A symbolika to sierp i młot, może Che Guevara, a nie filozof, socjolog i ekonomista jakim
@Andrzejku1998: to też jest ciekawa sprawa, bo wśród znajomych uchodzę często za akapa. Lubię pieniądze, potrafię je zarabiać a kapitalizmu nie uważam za fatalny wynalazek. Niemniej dostrzegam jego patologie, zmieniające się potrzeby społeczeństwa i uprzywilejowaną pozycję konkretnych grup społecznych. No i, na moje nieszczęście, posiadam sporą dawkę empatii i stawianie się w sytuacji innych ludzi bardzo mnie dręczy.
Co do słowa "socjalizm" - to też raczej trudno razemowca obrazić tym epitetem, więc nie wiem w czym rzecz.
@Andrzejku1998: Ex cathedra możesz się wypowiadać jeśli przedstawisz swój wysoki stopień naukowy lub w hierarchii religijnej. W przeciwnym wypadku pasuje podać jakieś argumenty, dlaczego człowiek którego do dzisiaj czyta się na studiach różnych specjalności jest słabeuszem.
@terion: czy to nie przypadkiem jego idee legły u podstaw zbrodni w ZSRS, Kambodży, Chinach, Koreii itp.? Nie wspominam już o mniej spektakularnych "przypadkach" jak eksterminacja polskiej inteligencji.
@4tek: Nie. Nie jego.