Aktywne Wpisy

Umeraczyk +570

źródło: temp_file4433910342938295915
Pobierz
synadama +316
#pracbaza
Wieczór panieński. Niestety przyszła panna młoda nie wytrzymała i poszła w ślinę z trzema facetami a teraz wybiera się z jakimiś dziadami na after więc to jeszcze nie koniec przygód. I zaraz ktoś weźmie sobie to za żonę...
Spokojnej niedzieli Wam życzę.
Wieczór panieński. Niestety przyszła panna młoda nie wytrzymała i poszła w ślinę z trzema facetami a teraz wybiera się z jakimiś dziadami na after więc to jeszcze nie koniec przygód. I zaraz ktoś weźmie sobie to za żonę...
Spokojnej niedzieli Wam życzę.
Listwa o masie M = 9m i długości L jest zawieszona na osi obrotu przez jej górny koniec i porusza się w ten sposób, że jej dolny koniec ma prędkość liniową u. Dolny koniec listwy uderza w klocek o masie m. Wyznaczyć prędkość V klocka po zderzeniu jezeli istwa zatrzymała się.
No i teraz tak, z czego to policzyć? Spotkałem się z dwoma rozwiązaniami ale mam pewne wątpliwości i nie mogę zdecydować które jest poprawne.
1.
Moment bezwładności = moment bezwładności listwy + klocka (traktowany jako punkt materialny dołączony na wysokości L) <--- no i tu już mam wątpliwośc, przecież listwa nie obraca się razem z klockiem?
Prędkość kątowa omega = u / L <--- jak najbardziej
I teraz z zasady zachowania momentu pędu
I omega = m * V * L <--- ale tutaj założone jest, że moment bezwładności jest dla poruszającej się listwy i klocka, co jest nieprawda....
Wychodzi sensowny wynik V = 4u
2. Tutaj z zasady zachowania energii
Energia kinetyczna listwy = energia kinetyczna klocka. Skoro listwa się zatrzymała to nie ma żadnej straty energii?
I omega kwadrat / 2 = m V kwadrat / 2
Wychodzi V = pierwiastek z 3 * u
Pomóżcie mireczki
#fizyka #matematyka #licbaza #studbaza