Aktywne Wpisy
zloty_wkret +95
Co za głupia moda na zbyt duże okulary.
Julki myślą, że im inteligencja przez te okulary wzrasta xD
#ubierajsiezwykopem #logikarozowychpaskow #okulary #modadamska
Julki myślą, że im inteligencja przez te okulary wzrasta xD
#ubierajsiezwykopem #logikarozowychpaskow #okulary #modadamska
ruda_stuleja +601
Aktywne Znaleziska
Zawiera treści 18+
Ta treść została oznaczona jako materiał kontrowersyjny lub dla dorosłych.
Listwa o masie M = 9m i długości L jest zawieszona na osi obrotu przez jej górny koniec i porusza się w ten sposób, że jej dolny koniec ma prędkość liniową u. Dolny koniec listwy uderza w klocek o masie m. Wyznaczyć prędkość V klocka po zderzeniu jezeli istwa zatrzymała się.
No i teraz tak, z czego to policzyć? Spotkałem się z dwoma rozwiązaniami ale mam pewne wątpliwości i nie mogę zdecydować które jest poprawne.
1.
Moment bezwładności = moment bezwładności listwy + klocka (traktowany jako punkt materialny dołączony na wysokości L) <--- no i tu już mam wątpliwośc, przecież listwa nie obraca się razem z klockiem?
Prędkość kątowa omega = u / L <--- jak najbardziej
I teraz z zasady zachowania momentu pędu
I omega = m * V * L <--- ale tutaj założone jest, że moment bezwładności jest dla poruszającej się listwy i klocka, co jest nieprawda....
Wychodzi sensowny wynik V = 4u
2. Tutaj z zasady zachowania energii
Energia kinetyczna listwy = energia kinetyczna klocka. Skoro listwa się zatrzymała to nie ma żadnej straty energii?
I omega kwadrat / 2 = m V kwadrat / 2
Wychodzi V = pierwiastek z 3 * u
Pomóżcie mireczki
#fizyka #matematyka #licbaza #studbaza
@Philopolemus_Fronius:
Komentarz usunięty przez autora
I teraz z równania zachowania momentu pędu to policzyć tak?
Wytłumacz mi, skoro po zderzeniu klocek będzie poruszał się ruchem prostoliniowo to dlaczego możemy powiedzieć, że ma jakiś moment pędu? Przecież się nie obraca. I dlaczego wynik z wykorzystania zasady zachowania momentu pędu jest nadal większy niż przy podejściu energetycznym?
No ale właśnie pisząc równanie w pierwszym sposobie zakładamy, ze klocek jako punkt materialny będzie poruszał sie z prędkościa V po okręgu o promieniu L (stąd moment pędu równy mVL). Według mnie to rozwiązanie jest zwyczajnie błędne i bezsensowne, dlatego ten wynik nie zgadza się z podejściem energetycznym.
Czyli w ruchu prostoliniowym też mamy moment pędu?
Ale dlaczego przyjmujemy, że punkt względem którego wyznaczamy moment jest oddalony o L od toru ruchu? Czy nie możemy go wziąć dosłownie w dowolnej odległości (i wtedy otrzymamy inną prędkość)?