Wpis z mikrobloga

Mircy, Mirabelcy, jak szukacie mieszkań to korzystacie może z usług pośredników? Nie mam tu na myśli szukania mieszkań w ofertach pośredników na gumtree, olx czy otodom, tylko zlecenie agencji poszukiwania mieszkania mając na uwadze jakieś tam kryteria. Jeśli korzystaliście z takich usług, to może znacie jak agencje/agentów godnych polecenia na terenie Warszawy?

Dorzucam tagi większych miast.

#wynajem #mieszkanie #mieszkania #warszawa #wroclaw #poznan #katowice #lodz
  • 25
@Garet_ szukałem mieszkania we Wrocławiu. Dałem się namówić na pomoc pośrednika. Skończyło się w ten sposób, że sam sobie znalazłem interesujące mnie mieszkania, bo pośrednik bardziej kierował się swoją prowizją niż moimi preferencjami. A negocjacje z deweloperem prowadził tak, że w końcu sam się dogadałem i dostałem fajne warunki. Choć wydaje mi się, że gdybym od początku sam rozmawiał z deweloperem, to może ugrałbym jeszcze więcej korzyści. Może po prostu miałem pecha,
@Garet_ Nigdy przez pośredników. Pierwsze mieszkanie we Wrocławiu wynajnowalem przez agencję dlatego, że nie miałem pojęcia o wynajmowaniu mieszkań. Poza tym, że skasowali za to miesięczny czynsz to w sumie w niczym mi nie pomogli. Jeśli szukasz na portalach, to szukaj osób prywatnych.
@Garet_: możesz przez pośredników tylko unikaj dużych ,bo to bezduszne korporacje z kosmicznymi stawkami. Jak słyszę teksty typu 3% bo mniej mi się nie opłaca to mnie szlag trafia. A mniejsze pracują często na 1 - 1,5 %
@Hellvis: Ja też taką praktykę stosowałem do tej pory - żadnych ofert przez pośredników. Po prostu chciałem zlecić agencji zadanie, by to ona za mnie odfiltrowywała setki ogłoszeń w zamian za jakąś prowizję.

@sir-pszemek: ale zlecałeś im wyszukiwanie, czy sam wybierałeś wśród ofert dodawanych przez pośredników?

@sEB-q: ahhh, tu pewnie mówisz o ofertach kupna mieszkania i prowizji od ceny kupna? :)