Wpis z mikrobloga

#hobby #mrowki #zwierzaki #zwierzaczki
Chciałem się podzielić z wami radosną nowiną. Moja kolonia mrówek wydała na świat pierwsze potomstwo pod moją opieką. Było 12 robotnic a jest 17 ( ͡° ͜ʖ ͡°) Policzenie ich nie jest prostą sprawą, szczególnie gdy nie chce się im przeszkadzać, ale ostatnio moja kolonia jakby podzieliła się na 2 części (ktoś może wie o co chodzi?) co pozwoliło mi je policzyć
Nie wiem czy ktokolwiek tu się tym zajmuje, ale gdyby ktoś chciał o coś zapytać to służe odpowiedziami
przepraszam za jakoś zdjęć, ale robione telefonem, a szybka nieco zaparowana
Mrówki to na prawde fascynujące zwierzęta ( ͡° ͜ʖ ͡°)
kajtek14102 - #hobby #mrowki #zwierzaki #zwierzaczki
Chciałem się podzielić z wami r...

źródło: comment_YliIHFlpwjieEyRInOCpPRS7yRpSUOKk.jpg

Pobierz
  • 12
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@bbZ1337: tak też się domyślałem. Nie tyle mrówki potrzebują różnej wilgotności co pewnie larwy w różnym stadium rozwoju. Tak chciałem dodać elementu tajemnicy ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@kajtek14102: no dokładnie tak jak mówisz, ewentualnie takie przenosiny mogą się wiązać też z nasłonecznieniem. To jest protip jakbyś chciał przeprowadzać do innego formi, ale narazie masz miejsca aż za dużo
  • Odpowiedz
@bbZ1337: tak tak - wiem że światłem się wygania. Przeniosłem je bo były umieszczone bardzo wysoko w próbówce i ciężko je się karmiło - bardzo łatwo o ucieczki. Otwartą próbówkę położyłem na arenie i same się przeniosły po 2/3 dniach, mimo że ich w żaden sposób nie popędzałem. Chyba im się tam spodobało ( ͡° ͜ʖ ͡°) na co dzień oczywiście trzymam część gniazdową zakrytą
  • Odpowiedz
@bbZ1337: pozwól że jeszcze zapytam czy masz doświadczenie konkretnie z betonowymi formikariami. Kupując spodziewałem się że woda będzie zalegać w komorze i po prostu trzeba ją będzie uzupełniać. W praktyce jedak woda zawsze szybko stamtąd znika, a ewentualny nadmiar po prostu wylewa się dołem.Obkleiłem je do okoła żeby zmniejszyć parowanie (dobrze?), ale woda oczywiście nadal troche cieknie. Jak w takim wypadku znaleźć optimum wilgotności?
  • Odpowiedz
@kajtek14102: betonowego nie miałem, ale w gipsowym działało to w ten sposób że woda wsiąkała w gips i trzeba było samemu regulować wilgotność. Parować i tak zawsze będzie, jak jesteś w stanie to ograniczyć to możesz - nie będzie trzeba tak często nawadniać. Byle tylko mrówki nie miały dostępu do tego kleju czy czym to tam kleisz, bo mogą sobie coś zrobić.
  • Odpowiedz