Wpis z mikrobloga

Jeszcze raz czytam instrukcję do OpenALPR (projekt rozpoznawania tablic rejestracyjnych) i wychodzi że da on radę jak tablice są an face (na wprotst) lub zawsze pod tym samym kątem (by dało się przertansformować).
Ale zdjęcia mam robione z przysłowiowej d--y. Ogarnia ktoś jak po nauczeniu jak wygląda rejestracja an face SI douczało się dalej jak wyglądają kolejne pokrzywione?
Próbka nie jest duża bo szacuje że max 500 zdjęć :/

#programowanie #naukaprogramowania #machinelearning #alpr #opencv #computervisoin
  • 17
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@wytrzzeszcz: Najpierw konwesja greyscale, potem erozja, potem wyszukaj prostokątne kształty/krawędzie, następnie szukasz homografii (przekształcenia) z wykrzywionej tablicy na zdjęciu do typowego prostokąta. OpenCV ma funkcje na znalezienie homografii.
  • Odpowiedz
@wytrzzeszcz: a znalazłeś jakieś lepsze rozwiązanie? bo się właśnie z openalpr męcze i mam ten sam problem co Ty z tym że nawet zdjęcia na wprost c-----o rozpoznaje xD gubi literke i nie ma jej w zadnej z proponowanych rejestracji
  • Odpowiedz
@wytrzzeszcz: przetestowalem rejestracje ktorej mi nie wykrywalo w najnowszej wersji z repo na tej ich stronie
zadziałało bez problemu, jeszcze mi kolor samochodu i prawdopodobny rok produkcji podało xD j----e chuje z opensource projektu zrob.. znaczy w sumie najwięcej kodu włożyli tam właśnie założyciele no ale w-------m się
  • Odpowiedz
@wytrzzeszcz: wiadomo polskich tablic tez wiele nie jest nauczonych i cośby to pomogło, ale wersja z repo nie radzi sobie w ogóle z wykrywaniem tablic pod kątem a ta komercyjna nawet kąt samochodu względem kamery podaje
  • Odpowiedz