Aktywne Wpisy
![mickpl](https://wykop.pl/cdn/c3397992/mickpl_54ae0a4298,q60.jpg)
mickpl +642
Pizzeria na Jagodnie przywiozła stojącym w kolejce do głosowania 300 placków i nie chciała za to pieniędzy. Pracownicy zostali po godzinach.
Ludzie zachwyceni, fajna akcja.
Wyborcy pis ich od tygodnia hejtują, wysyłają pogróżki, wyzywają od ruskich onucy i piszą że to Niemcy zasponsorowali.
pis nie ma wyborców tylko wyznawców, a bycie pisowcem to jednak stan umysłu XD
#polska #hejt #polityka #wybory #pizza #wroclaw
Ludzie zachwyceni, fajna akcja.
Wyborcy pis ich od tygodnia hejtują, wysyłają pogróżki, wyzywają od ruskich onucy i piszą że to Niemcy zasponsorowali.
pis nie ma wyborców tylko wyznawców, a bycie pisowcem to jednak stan umysłu XD
#polska #hejt #polityka #wybory #pizza #wroclaw
![JanRouterTrzeci](https://wykop.pl/cdn/c0834752/6f5256a6fe37d9067d6f6ae82914e05748f53100f04208b300d97bee504e4640,q60.png)
JanRouterTrzeci +59
Rozbraja mnie to, że pracownicy #korpo #korposwiat jutro "jadą do pracy" xD
Co za #!$%@? akcja żeby mając w domu prąd, internet i służbowego laptopa kapo kazał przyjeżdżać do szklanej klatki xD i goje przyjeżdżają xD na własne życzenie zresztą
Nawet nie dziwię się middle managementowi, bo w trakcie pandemii na zdalnych te wszystkie juleczki HR coordinator 4k ewidentnie waliły w #!$%@? na grubalu. Wdzwania się typiara na Teams meeting, a tam
Co za #!$%@? akcja żeby mając w domu prąd, internet i służbowego laptopa kapo kazał przyjeżdżać do szklanej klatki xD i goje przyjeżdżają xD na własne życzenie zresztą
Nawet nie dziwię się middle managementowi, bo w trakcie pandemii na zdalnych te wszystkie juleczki HR coordinator 4k ewidentnie waliły w #!$%@? na grubalu. Wdzwania się typiara na Teams meeting, a tam
![JanRouterTrzeci - Rozbraja mnie to, że pracownicy #korpo #korposwiat jutro "jadą do p...](https://wykop.pl/cdn/c3201142/f87803497070e6229a6dae715496d75f2b98ec37cc0a19e7a826f244d0a973d0,w150.png?author=JanRouterTrzeci&auth=3c00ffdec2f39d1a75b5ea51a598a4bd)
0x0003 NOTE TO MYSELF Arytmetyka wskaznikowa mocno zalezy od typu wskaznika. Oznacza to, ze jesli mamy strukture:
typedef struct {
char name[10];
char category_char;
} definition_t;
ktos moze pomyslec, ze majac tablice
definition_t* def = get_definitions(def_id);
mozemy przesunac sie do kolejnego pola przez
def += sizeof(definition_t);
jednak jest to blad, bo powinnismy zrobic
def += 1; // lub def++
W tej sytuacji moze sie on wydawac oczywisty, ale przy roznego rodzaju rpc, czesto dostajemy struktury w buforach char* ktore czesto maja dynamiczne rozmiary, czyli pierwszy element w liscie ma 16 bajtow a kolejny np. 48. Trzeba uwazac zatem kiedy przesuwamy wskaznik, aby sprawdzic jakiego jest typu.
char* buffer = //...
get_items(&query, sizeof(query), buffer, &buflen);
item_t* items = (item_t*)buffer; // tu robi sie niebezpiecznie
for (int i=0; inumber_of_elements; i++) {
register_item(item);
// struktura posiada liste roznych "podtypow", ktore sa rozrozniane w register_item()
// napisanie item += item->size; wydaje sie naturalne, ale jednak trzeba napisac
item = (*item)((*char)item + item->size);
// bo += item->size przesunie nam o size * sizeof(time_t) bajtow
}
---
Czesc. Jestem programista Javy, ale ostatnio przyszlo mi napisac troche kodu w C. Spowodowalo to, ze musze troche odkurzyc swoja wiedze na ten temat. Spotkalem kilka ciekawostek którymi chcialbym sie z wami podzielic, jak równiez opisac miejsca gdzie najczesciej popelnialem bledy, przyjmujac milczaco jakiestam zalozenia.
Jesli poziom tych wpisów jest za niski, wrzuc #ciekawostkijezykac na #czarnolisto. Jesli widzisz natomiast blad, zapraszam do konstruktywnej krytyki. Nie mam zamiaru czytac tu zadnego hejtu, ani na niego odpowiadac.
---