Wpis z mikrobloga

#mechanikasamochodowa #motoryzacja #saab #wykopsaabclub
pacjent: Saab 9-3 SS ciut podkręcona wersja 1.8t
zbliża się czas na wymianę oleju i mam problem, mianowicie: poprzedni właściciel lał motul 15W50 competition 300v, czym go mogę zastąpić? Bo używanie prawie wyczynowego oleju jest moim zdaniem grubą przesadą (technologiczną i finansową~6litrów trzeba czyli 350zł sam olej). Wiadomo, nie wleję tam jakiegoś orlena 10W40 tylko właśnie co? valvoline 5W30, motul 8100 5W40, liqui moly 5W40 czy coś innego polecacie?
nie będzie problemu z uszczelkami? robić płukanie silnika po tym obecnym oleju?
  • 34
@pug_in_stug: Jakiej normy w przypadku tego silnika musimy się trzymać? Saab określa jakąś normę w przypadku tego silnika ?

Ja leję do 2.3t Eneos Premium Hyper 5W30

@semperfidelis: Bardzo niska temperatura zapłonu dla tego oleju <200 stopni nie świadczy o nim dobrze. Podejrzewam, że masz duży bałagan na tłokach. Może się nie skończyć to dobrze dla twojego silnika.

valvo, lq, motul. raczej 5w40 niż 30.

@sebawo: O jakich konkretnie
@trzaichlac69: wszystko zależy od przeznaczenia, jak lubisz dzidować to inny olej a jak jeździsz emerycko i ledwo turbo pompuje to też inny. jak jeździsz krótkie trasy, to może faktycznie 5w30, szybciej zacznie 'płynąć', ale jak dzidujesz to 5w50 może byłby dobry. motul x-cess, valvo vr1
ju i mam problem, mianowicie: poprzedni właściciel lał motul 15W50 competition 300v, czym go mogę zastąpić? Bo używanie prawie wyczynowego oleju jest moim zdaniem grubą przesadą (technologiczną i finansową~6litrów trzeba czyli 350zł sam olej). Wiadomo, nie wleję tam jakiegoś orlena 10W40

@pug_in_stug: lej 5w40, na pewno nie w30 bo to nei na nasz klimat.
@pug_in_stug: 291 i 292 strona instrukcji obsługi wskazuje na olej 0w30 lub na 0w40 z normą GM-LL-A-025. Czyli tak jak wcześniej wspominałem dexos2 za wysoką normą jest. Z resztą dexos2 jest normą dla dpf i te oleje są trochę wyjałowione ze względu na filtr co by tak często go nie zapychać.

Boję się takiej wody żeby zaraz mi wszystkie uszczelki nie popłynęły.

Jak ci cieknie z silnika to żadne olej ci
Pobierz trzaichlac69 - @puginstug: 291 i 292 strona instrukcji obsługi wskazuje na olej 0w30 ...
źródło: comment_oCmbO1EBfb35SYxyrmbpfMRnOyBXzRsW.jpg
@trzaichlac69: Tak jak pisalem, vr1 miesci sie jeszcze w gamie cywilnych olei, vr1 ale 10w60(a to już półsyntetyk) wymaga już skróconego interwału i raczej niejest polecany do takiego matiza.Jak dla mnie możesz tam nalać i castrola, twój silnik:)