Aktywne Wpisy
Fialo +3134
Hej, doradźcie co robić, życiowe rozterki here.
Wynajmujemy z żoną we Wrocławiu 50m2 za 3800zl ze wszystkimi opłatami. Zdaje sobie sprawę ze to patologia tyle kasy wywalać w śmietnik tym bardziej ze od kwietnia przyszłego roku będziemy mieć bombelka, ogólnie to mieszkanie dla naszej 2ki z psem już jest za ciasne. Z plusów tego mieszkania, to 10m z buta do pracy i spoko standard, ale chów typowo klatkowy polaka pospolitego :)
Dlatego
Wynajmujemy z żoną we Wrocławiu 50m2 za 3800zl ze wszystkimi opłatami. Zdaje sobie sprawę ze to patologia tyle kasy wywalać w śmietnik tym bardziej ze od kwietnia przyszłego roku będziemy mieć bombelka, ogólnie to mieszkanie dla naszej 2ki z psem już jest za ciasne. Z plusów tego mieszkania, to 10m z buta do pracy i spoko standard, ale chów typowo klatkowy polaka pospolitego :)
Dlatego
Co robić?
- Wynajmować dalej skoro chcesz komuś spłacać kredyt 9.8% (24)
- Kupić mieszkania we Wro nawet 40m2 za 600k 24.2% (59)
- Kupić dom poza miastem do 500k nawet do remontu 45.9% (112)
- Opiekować się babcią za dom do remontu za ok. 200k 20.1% (49)
pacjent: Saab 9-3 SS ciut podkręcona wersja 1.8t
zbliża się czas na wymianę oleju i mam problem, mianowicie: poprzedni właściciel lał motul 15W50 competition 300v, czym go mogę zastąpić? Bo używanie prawie wyczynowego oleju jest moim zdaniem grubą przesadą (technologiczną i finansową~6litrów trzeba czyli 350zł sam olej). Wiadomo, nie wleję tam jakiegoś orlena 10W40 tylko właśnie co? valvoline 5W30, motul 8100 5W40, liqui moly 5W40 czy coś innego polecacie?
nie będzie problemu z uszczelkami? robić płukanie silnika po tym obecnym oleju?
z niewyczynowych motuli jest 10w60
@semperfidelis: Bardzo niska temperatura zapłonu dla tego oleju <200 stopni nie świadczy o nim dobrze. Podejrzewam, że masz duży bałagan na tłokach. Może się nie skończyć to dobrze dla twojego silnika.
@sebawo: O jakich konkretnie
Wcześniej lałem AMSOIL - lepszy?
Czyli generalnie rzadzizna. Boję się takiej wody żeby zaraz mi wszystkie uszczelki nie popłynęły.
@pug_in_stug: lej 5w40, na pewno nie w30 bo to nei na nasz klimat.
Jak ci cieknie z silnika to żadne olej ci
Zajmujesz się produkcją olejów, że tak to ogarniasz wszystko?
Właśnie cena Asmaoila jest największym problemem jego w Europie.
Nie ma też kilku oficjalnych aprobat np. VW 505.01 chodź tą normę spełnia.
@trzaichlac69: To dobrze czy źle? :D Ogólnie słyszałem, że to ta sama półka co Mobil i nie muszę go zmieniać własnie na niego tylko spokojnie lać Shella.