Wpis z mikrobloga

Zakładam działalność i chce odliczyć sobie koszt phpsotrma. Wiem, że mogę kupić licencję personal (tylko ja będę korzystał), ale czy:
a) dostanę fakturę z vatem i moim nipem, ja to dam księgowej i odliczam sobie vat
b) muszę mieć VAT EU, wtedy dostaję fakturę bez vatu, a księgowa będzie co miesiąc składać rozliczenie VAT EU (musiałbym mieć wtedy licencje miesięczną, bo US za nie używanie 3 VAT EU moża go podobno usunąć)

Opcja 1 jest prostsza, pytanie czy dostanę fakturę z moim polskim VATem?

#phpstorm #webdev #podatki #vat
  • 5
  • Odpowiedz
@poh: Do drugiej opcji musisz się tylko zarejestrować jako podatnik VAT UE (programiście i tak często potrzebne), a zerowych informacji VAT-UE nie trzeba składać (importu usług się nie wykazuje).
  • Odpowiedz
Zarejestruj się w VAT EU. Dostaniesz PL na początku nipu i tyle. Z tego co wiem nie wykreślą Ciebie z rejestru jak nie będziesz korzystał. Może się jednak przydać np. jakieś vps czy inne oprogramowanie.
  • Odpowiedz
@poh:
a) nie dostaniesz fv z nipem
b) to kwestia zaznaczenia rejestracji podczas składania wniosku vat-r, że chcesz VAT UE - dopiero po miesiącu Ci wskoczy - JetBrains sprawdza czy masz VAT-EU tutaj: http://ec.europa.eu/taxation_customs/vies/vieshome.do?locale=pl Rok temu kupiłem webstroma, zdeklaracji żadnej VAT_EU nie składałem i nadal mnie nie wykreślili :)
c) w tym roku kupię sobie licencję personal i jej nie rozliczę, bo taniej wyjdzie ( ͡° ͜ʖ ͡
  • Odpowiedz