Wpis z mikrobloga

szukam świec na ucando do mojego 17 latka. Ceny? od 8 do 70 zł za sztuke, w tym wśród tych za 8-15 zł widzę takie uznane marki jak bosch denso valeo czy magnet marelli, a tych drogich nie kojarzę w ogólę..
Jakie wziąć?

#samochody #motoryzacja #mechanikasamochodowa

PS. wymieniam filtry powietrza, kabiny, oleju, płyn hamulcowy, olej silnikow, świece. Coś jeszcze byście dorzucili?
  • 15
Filtry MANN, Filtron jest ok i polska marka jeśli chodzi o oleju, świece NGK, płyn hamulcowy ATE, kabinowy tylko węglowy. Większość sam wymienisz samemu :) Paliwa nie wymieniasz? Kiedy wymieniałeś płyn chłodniczy? Jeśli niedawno to możesz sprawdzić kiedy zamarza płyn (są odpowiednie testery).

Olej Motul, Millers, Penrite - są droższe ale odwdzięczą się później :)
@GwaltowneWypaczenieCzasoprzestrzeni: nie ma, samo sitko
@n_____S: fiat punto 1

@kokus: filtr oljeu wybrałem knecht, powietrza bosch, kabiny filtron k1034, olej mam GM wlany i taki zostawię

z temperaturą nic się nie dzieje, w zimie nie było problemu, płynu nie ubywa, nie wymieniam na razie. Przed zimą odessałem trochę i był rdzawo-pomarańczowy ( ͡° ʖ̯ ͡°) przeraziło mnie to ale obserwowałem całą zimę i nic się
@kmds: jak 'rdzawo pomarańczowy' to albo g12 był wlany (czerwony, różowy rozcienczony) albo być może pompa wody, która ma wirnik stalowy zaczyna rdzewieć...? Wypadałoby taki układ przepłukać, sprawdzić i zalać nowym. Ale skoro się nic nie dzieje to zbyt duże koszta robić w takie auto.

za GM nie jestem - olej raczej z tych niskiej półki, chociaż jak ktoś regularnie wymienia to jest ok.
@kmds możesz brac coś tańszego z filtrów jakiś blueprint albo pureflux jak jest też są ok do punto olej w sumie obojętnie jaki niesluchaj ze jakieś motule #!$%@? GM spokojnie starczy, świece ja proponuję Denso made in Japan bo NGK robi już we Francji
@Dashbloom: Sam Mobil w sobie jest dość średniej jakości olejem :) (I tak, wiem że leją go w ASO Opla, ale to kwestia różnej jakości i zastosowań bo są GM za 50 zł za 5L jak i 170 zł za 5L (dexos2).
@kokus: fantazja cię poniosła z tymi częściami, a już na pewno z olejami

@kmds: bierz najtańsze filtry i potraktuj Filtrona jako górną granicę. Świece praktycznie bez znaczenia jeśli chodzi o producenta. Bierz najtańsze przeznaczone do twojego samochodu. Co do oleju, odpuść sobie Orlen czy inny Lotos albo jakieś marketowe niewiadomego pochodzenia. Zalej Mobil albo GM - taki zalecany przez producenta. Zaoszczędzone pieniądze przeznacz na coś innego ;)