Aktywne Wpisy
andale +182
krystse +666
Mamy nowego prezydenta w #krakow więc sprawdźmy czy dotrzyma obietnic. Za 5 lat przed kolejnymi wyborami zawołam wszystkich plusujących ten wpis z podsumowaniem czy Aleksander Miszalski spełnił chociaż połowę obietnic.
Zostawiam tutaj te najważniejsze, w komentarzach możecie wpisywać inne, które pominąłem lub wasze oczekiwania.
Najważniejsze obietnice:
- METRO w Krakowie, maksymalnie w 2028r. wbita pierwsza łopata pod budowe linii metra z Nowej Huty do Bronowic
- 600+ rocznie na kulture dla dzieci
Zostawiam tutaj te najważniejsze, w komentarzach możecie wpisywać inne, które pominąłem lub wasze oczekiwania.
Najważniejsze obietnice:
- METRO w Krakowie, maksymalnie w 2028r. wbita pierwsza łopata pod budowe linii metra z Nowej Huty do Bronowic
- 600+ rocznie na kulture dla dzieci
#religia #ateizm #gimboateizm #gimboteizm #katolicyzm
@Cepion: oszczędź xD
Raczej chciałem wyrazić moją wzgardę do utopii postępu, który kojarzy mi sie z bezwstydnymi małolatami robiącymi zdjęcia własnego tyłka a potem udostępniającymi to na fb xD
Kiedyś tego nie było.
Z książki Bezmiar Matematycznej Wyobraźni:
Powtórzę: nauka nie mówi o tym co jest prawdą! Nauka zajmuje się wyszukiwaniem modeli najlepiej oddających rzeczywistość. Bóg w obecnym modelu rzeczywistości nie jest potrzebny.
Wspomnę tu taką anegdotkę:
Napoleon powiedział: François, napisałeś
@Cepion: nauka opisuje nas jako zwierzęta, nijak ma sie do wrażliwej, wewnętrznej, irracjonalnej natury człowieka. Niczego nam nie powie o świadomości, nie odpowie skąd się wzięła osobliwość (z teorii wielkiego wybuchu), nie doszuka się przyczyn harmonii w świecie przyrody i procesu ewolucji. Nie traktowałbym jej tak autorytatywnie.
Istnienia Boga nie da sie udowodnić za pomocą metod naukowych, bo Jego natura jest transcendentalna, Bóg nie jest częścią
Istnieje wiele dziedzin nauki, które badają i starają się zrozumieć świadomość, proces powstania świata itd. To że nie mamy jeszcze wszystkich odpowiedzi, nie znaczy że nie powinniśmy ich szukać. Może nawet nigdy ich nie poznamy? Przewrotnie na to patrząc jest to zaleta
To opisz w ogóle czym jest świadomość? Jaka jest jej natura? I nie mówmy tutaj o myślach, bo świadomość nie polega na myśleniu, tylko na istnieniu podmiotu obserwującego je.
Ja nie mówiłem że nauka ich nie opisuje, tylko nie wykazuje ich przyczyn. Kompletnie się tym nie przejmując.
Nie, wy nie macie kultury, bo ją podporządkowujecie "nauce", która odziera ją z treści, a przez to wasza
@Cepion: Chodzi o to, że mieszasz pojęcia dowodu i dowodu empirycznego w "polemice" o braku dowodu na istnienie Boga. Dowód i dowód
@Cepion: Odwrotnie. Zawsze istnieje coś, czego nie da się udowodnić.
W matematyce masz coś takiego, jak twierdzenie Gödla o niezupełności i z niego wynika (z grubsza i w uproszczeniu), że zawsze da się znaleźć takie twierdzenie, którego nie da się ani obalić ani udowodnić.
Uważam też, że rzeczy istniejących jest więcej niż rzeczy możliwych do zbadania.