Wpis z mikrobloga

#php

zawsze pisałem w php bardzo proste skrypty i zawsze sobie radziłem, teraz jedna rzecz mnie zaskoczyła i proszę o wsparcie. problem pewnie trywialny.

przerobiłem pewien moduł na klasę CRelay, wydzieliłem do osobnego katalgu root/relay/class.php + helper.php + config.php. W pliku class.php używam config.php w taki oto sposób: require_once('config.php'); ponieważ w configu mam zdefiniowane stałe

php
define("USERNAME", "admin");
define("PASSWORD", "fuckmehardly"); ( ͡° ͜ʖ ͡°)
?

... i tu pojawia się problem bo gdy z poziomu katalogu relay sięgam do CRelay w class.php używając np. require to działa ok, ale gdyby chcę stworzyć obiekt klasy CRelay z jakimś dokumencie .php np. w katalogu root, zaciągam to include_once('./relay/class.php); to widzę już Notice: Use of undefined constant USERNAME - assumed 'USERNAME' in czemu się oczywiście nie dziwię bo w kontekście katalogu root nie ma pliku config. Przynajmniej ja tak to interpretuję. Powiedzie mi jak zrobić kompletą klasę i użyć jej w sposób odizolowany od zależności, które pociąga?
  • 8
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@matiit: sry za laga, dopiero teraz mam dostęp do kompa. bardziej mi chodzi o idę niż prezentowanie kodu, nawet nie wiem co miałbym Ci pokazać :( wydawało mi się, że opisałem w miarę dobrze :D
  • Odpowiedz
@matiit: jasne, jest to rozwiązanie :) ale wtedy tworząc obiekt muszę podać jawnie te dwa argumenty, ew. na poziomie wywołania konstruktora pobrać je z config.php, nie?
  • Odpowiedz