Wpis z mikrobloga

Pytanie do ekspertów! ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Ktoś robi mi na trasie rajdu rowerowego zdjęcie. Nie żadne grupowe, takie gdzie jestem tylko ja i las. Czy aby wrzucić je np. na swój profil fejsbukowy muszę mieć zgodę fotografa? On ma jakieś prawa autorskie do tego, skoro na zdjeciu jestem ja? Jak to działa?

#fotografia #zdjecia
  • 5
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Ajkub: I on może od tak ustawić się obok trasy i nastrzelać zdjęc w zasadzie osobom prywatnym (żadni sportowcy, amatorska impreza) i wrzucić na swój profil, a ja np. musze pytac o zgodę czy moge do celow prywatnych użyć zdjęcia z moim wizerunkiem?

Czy coś źle rozumiem? ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@CzakNorris: troche źle troche dobrze :D. tak, on może się ustawić jeżeli organizator nie zakazał fotografowania. jest to impreza masowa tzn nie jest to prywatna posesja wiec moze zdjęcia posiadać. myślę, że jeżeliby jakoś na nich zarabiał (np plakaty z Twoją twarzą) to by musiał to troche inaczej rozegrac, ale tak to nie musi sie specjalnie pytać. jednak model jest też włascicielem zdjęcia i może poprosić fotografa o usunięcie zdjęcia
  • Odpowiedz
@daczka92: Zarabiać nikt nie ma zamiaru. Chcialem miec tylko pewnosc czy jak uzyje takie foto do czysto prywatnych celow (np. udostepnienie wsrod znajomych) to fotograf bedzie mogl teoretycznie miec do mnie jakies 'roszczenia' czy nie.
  • Odpowiedz