Wpis z mikrobloga

Na ile punktów maksymalnie można liczyć, jak w wypracowaniu odwoła się tylko do podanego fragmentu (a nie całości lektury) oraz poda własne przykłady tekstów kultury?
#matura
  • 17
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@insanebelieve: Nie wiem ile się zmieniło przez ostatnie 3-4 lata, ale prócz jakiejś tam jakości, czyli gramatyki i ortografii, najważniejszy był klucz, i te trafianie w klucz.

Tak więc, znajomość lektury na pewno się przyda, ale jeśli będziesz mogła z fragmentu wyłuskać rzeczy, które są zawarte w kluczu i wytłumaczyć symbolikę, to na pewno źle nie będzie, a odwołanie do innych utworów też na pewno pod coś podejdzie.

No, ale
  • Odpowiedz
  • 1
@Bonzio 50% się traci chyba, tutaj op pyta o odwołanie do podanego fragmentu i własnych przykładów literackich więc 250 da się osiągnąć.
  • Odpowiedz
@Bonzio: chodzi mi tylko o to, ile punktów mogą odjąć za nieodwołanie się do całości lektury :) kiedyś gdzieś czytałam, że jest to traktowane jako "uzasadnienie trafne, ale wąskie"
  • Odpowiedz
@insanebelieve To zależy co będzie podane w poleceniu. Jeśli w poleceniu będzie "odnieś się do podanego fragmentu, całości lektury i tekstów kultury" to jeśli pominiesz cała lekturę to tak jakbyś nie podała jednego argumentu i wtedy warto podać argumenty poparte 2 tekstami kultury i zminimalizujesz straty :)
  • Odpowiedz