Wycieczka na zaporę odbyta. Zapora Kozłowa Góra, Świerklaniec. Wszystko fajnie, ale jak doszedłem nad sam przelew to ochrona grzecznie kazała mi uciekać raz raz, bo nie wolno. Gówno a nie strategiczny obiekt... #hydrotechnika #wycieczka #slask #zaporyboners #jazy
@Daldek: przestał być potrzebny. Poczytałem sobie tablice, które są tam. Ogólnie zbiorniki powstały jako zalewy obronne, były 4. Po wojnie uznano, że #!$%@? pomysł (no #!$%@?... trudno się nie zgodzić) i #!$%@? 3 zostawiając tylko jeden i przerabiając go na zbiornik retencyjny.
@Spratus: kawalek za zapora sa bunkry w lesie jak kogos ciekawia takie tematy :) Najbardziej mnie oburza, ze w parku w swierklancu puszczaja scieki do tego jeziora parkowego. Smierdzi tam przez to przy tym malym wodospadzie niemilosiernie. Super atrakcja turystyczna.
Zapora Kozłowa Góra, Świerklaniec. Wszystko fajnie, ale jak doszedłem nad sam przelew to ochrona grzecznie kazała mi uciekać raz raz, bo nie wolno. Gówno a nie strategiczny obiekt... #hydrotechnika #wycieczka #slask #zaporyboners #jazy
Ogólnie zbiorniki powstały jako zalewy obronne, były 4. Po wojnie uznano, że #!$%@? pomysł (no #!$%@?... trudno się nie zgodzić) i #!$%@? 3 zostawiając tylko jeden i przerabiając go na zbiornik retencyjny.
https://www.youtube.com/watch?v=-Scc5PU-TAE
i
Najbardziej mnie oburza, ze w parku w swierklancu puszczaja scieki do tego jeziora parkowego. Smierdzi tam przez to przy tym malym wodospadzie niemilosiernie. Super atrakcja turystyczna.