Wpis z mikrobloga

Witam. Na wstępie chce zaznaczyć, że jestem tu nowy. Przejdę do rzeczy: Chcę odnowić stary kontener 20ft - zeszlifować flexem z różnymi końcówkami rdzę i powłokę zewnętrzną - być może dobić się do gołego metalu ale nie wiem czy uda mi się to osiągnąć bo nie dysponuję sprzętem najlepszej klasy ale będę się starał! Po zeszlifowaniu kontenera (będę to robił etapami), chcę odtłuścić denaturatem (bądź innym specyfikiem, może coś polecicie?), następnie położyć podkład antykorozyjny a na końcu osprejować farbą do metalu. Szukam informacji w internecie ale po zagłębieniu się w różne rodzaje farb zaczynam dostawać oczopląsu i jestem już totalnie głupi. Nie chciałbym wydawać dużo pieniędzy, dlatego ktoś polecił mi żebym poszukał farb do pokrycia dachów metalowych. Może znajdzie się tutaj ekspert, który mógłby się wypowiedzieć i zasugerować jakieś rozwiązanie - rodzaj farby, ewentualnie rodzaj podkładu jaki mógłbym zastosować. Dowiem się więcej co do konkretnych marek dostępnych na rynku ale potrzebuję pomocy wykopowej bo jestem w tych tematach laikiem. Dodam tylko, że zakupiłem kompresor w JULA "Kompresor 24 l 1100 W 180 l/min 8 bar firmy Meec tools" + pistolet natryskowy typu HVLP i pare dupereli. Całość chciałbym podłączyć do agregatu (jak i szlifierkę) i powolutku sobie odrestaurowywać ten kontener, gdyż chcę go przeznaczyć na warsztat.

Pytanie za 100 punktów - jakie produkty, rodzaje farb polecilibyście do takiego projektu. Istotna jest dla mnie możliwość wykorzystania farby która będzie możliwie łatwa do przepuszczenia przez pistolet natryskowy (słyszałem, że nie każda się nadaje - biorę tutaj możliwość tego że pistolet się zużyje i będę musiał wymienić na nowy).

Do spiłowania rdzy (mam nadzieję, że się uda!) chciałbym wykorzystać następujące tarcze: Tarcza ścierna z włókniny metal + takie okrągłe szczotkowe.

Jako nowicjusz zdaję sobie sprawę, że może na wejściu nie przemyślałem sprawy z kompresorem (może potrzeba lepszego, wydajniejszego. Może wałek równie dobrze załatwiłby sprawę), ale wybrałem sobie taki sposób pracy i bardzo potrzebuję fachowej opinii osób które mają doświadczenie z kontenerami albo z pracą malarską / z metalami.

Z chęcia podzielę się historią wykończenia, planuję nagrywać i fotografować każdy etap prac nad tym projektem i z chęcią podzielę się swoimi spostrzeżeniami jeśli uznam je za pomocne.

PS. Dzisiaj pierwszy dzień pracy za mną. Przygotowałem narazie teren wokół kontenera. Koszenie trawy spalinówką narazie poszło gładko ;)

#budownictwo #malarstwo #diy #metalurgia
phy5ik - Witam. Na wstępie chce zaznaczyć, że jestem tu nowy. Przejdę do rzeczy: Chcę...

źródło: comment_xpyRkLq8m2wKGwaLkoglWiMKwfQG2N9c.jpg

Pobierz
  • 48
  • Odpowiedz
@phy5ik: rozwine pytanie @WilecSrylec i zapytam troche bardziej powaznie. Poco to chcesz odnawiac ? Wiesz ile pracy ( roboczogodzin) w to musisz wlozyc zeby co ? zeby ladniej wygladalo i sprzedac jako ladny ? Przekalkuluj to bo robota dla samej roboty no to powodzenia.
  • Odpowiedz
@szaremyszki: Generalnie nie planuję go sprzedać, chce go postawić na działce obok domu który właśnie "buduję". Przeznaczę go na warsztat, miejsce do siedzenia. W przyszłości będę wycinał i wstawiał okna - ale narazie wywalam skorodowane drzwi i chcę wstawić bloczki, cegłe cokolwiek + drzwi stalowe żeby można było wchodzić. Przy drzwiach bym się #!$%@?ł. I tak się #!$%@?. Generalnie chce się pobawić. Jak zajmie mi to całe lato to też
  • Odpowiedz
@phy5ik: moze poszukaj jakiegos mobilnego piaskowania. Podjada zukiem i #!$%@? za 200-300 cbl za jedno popoludnie. Bo jak sie chcesz bawic kątowką i tarczami to cie taniej wyjdzie nowy konterner kupic.
  • Odpowiedz
@phy5ik: nie maluj pistoletem bo za duża strata materiału na wietrze. oczyść drucianką ręcznie luźną rdzę( jako tako) nałóż cortanin z raz albo dwa i pomaluj wałkiem. Farba do dachów jest dobrym pomysłem
  • Odpowiedz
@phy5ik: Ale, że co? Dostawiona jadalnia obok domu? :D Bo nie czaję pomieszczania, które ma osobne grzanie i w którym są tylko dwa stoły. :D
  • Odpowiedz
@barbapapa: Nie liczę sprężarki, ale strzelam - około 2tyś zł. drzwi, farby - generalnie wszystko. No nie wiem mam taki budżet. Najwyżej #!$%@?ę spreyem i będzie gnić ale to nie o to chodzi. Czy w 2k da się zmieścić? (farby, na dwie warstwy)
  • Odpowiedz