Wpis z mikrobloga

  • 1
Robię RISa. W piątek było 20 BLG, dziś już 7 BLG. Drożdże płynne. Czytałem gdzieś, że można dodać teraz syrop kandyzowany, aby podbić trochę BLG i zwiększyć alko. Robiliście kiedyś tak? Taki syrop można zrobić samemu? #piwowarstwo
  • 6
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

via Android
  • 0
@kln88 żeby bylo go więcej? Teraz mam koło 7% i tak myślę, że na RISa to trochę mało. Chcę mieć coś pomiędzy 9 a 10 ich było słodko-kwaśnej, więc trochę cukru powinno zostać. Zawsze myślałem, że BLG określa maksymalny procent alkoholu, a tutaj widzę, że są metody dodawania cukru podczas fermentacji. Nie wiem tylko czy po tygodniu ma to sens.
  • Odpowiedz
  • 0
@dakcts
Ale to nie destylat, żeby gonić za procentami.
Co innego dodanie cukru kandyzowanego do gotowania dubbla/quadrupla, ale ja portera osobiście bym już zostawił takiego jaki jest. Na rynku są nawet takie, które mają 5% :)
  • Odpowiedz