Wpis z mikrobloga

myslalem o terakocie na podlodze pod ogrzewanie podlogowe

@univac: lepiej daj NAD ogrzewanie podłogowe :) A tak poważnie, mam na podłogówce gres, w innym pomieszczeniu panele, wszędzie podłoga tak samo przyjemnie ciepła. Na panelach może trochę później czuć ciepło przy pierwszym rozgrzewaniu podłogi na starcie sezonu grzewczego, ale jest to różnica może 30min w porównaniu do glazury. Pod takie panele daje się bardzo cienki podkład, u mnie chyba była pianka z
@univac: też się nad tym zagadnieniem zastanawiałem, przewertowałem setki opinii. Na moje oko sytuacja wygląda w ten sposób: ci co dali panele na podłogówkę są zadowoleni, mówią że działa, pomieszczenia są odpowiednio dogrzane, nie widzą różnic, nie widzą wad takiego rozwiązania. Raz tylko przeczytałem, że panel się rozlazł, pojawiły się szpary, ale podejrzewano, że skiepścił montaż lub przepalił podłogówkę. Natomiast Ci co "ostrzegają" to Ci, którzy nie chcieli ryzykować i nie
@univac: no to ja robiłbym mimo wszystko płytkę. Pomijam sprawy związane z ogrzewaniem - bo zakładam, że komfort będzie taki sam, albo podobny. W salonie, kuchni dużo się chodzi, dzieciaki wpadną w buciorach z ogródka, piasek, ziemia itd. nie ma bata, żeby nie odbiło się na panelu. Wejdzie pani w szpilkach ( ͡º ͜ʖ͡º) i ślad zostawi. Płytka wydaję mi się, że jest bardziej praktyczna.
@univac za 400-600zl (zalezy od liczby pomieszczen) mozesz w necie zamowic projekt podlogowki. Uwzględnia w nim rodzaj wykonczenia (plytka lub panel). Wylicza odleglosci między rurkami, inne dla plytki inne dla panelu. Dzieki temu temp bedzie wbkazdym pomieszczeniu taka sama. Przede wszystkim wylicza w ktorych pomieszczeniach podlogowka nie wystarczy (malutkie pomieszczenia). Chyba warto zaprojektować jezeli ukladasz sam lub jezeki Twoj hydraulik "robi na czuja"