Aktywne Wpisy
VOC1602 +12
W co rząd powinien inwestować w pierwszej kolejności
- ścieżki rowerowe 9.8% (167)
- duży port lotniczy w centrum kraju 29.0% (494)
- trasnport rzeczny 4.0% (69)
- drogi lokalne 5.0% (85)
- autostrady 7.8% (133)
- metro i węzły transportowe 5.3% (90)
- obwodnice 7.2% (123)
- rozbudowa pasów na lotniskach 1.2% (21)
- porty morskie cargo 8.5% (145)
- koleje dużych prędkości 22.1% (377)
silnoreki7 +14
Nie kumam natomiast plucia na Ataturka. Największy człowiek jakiego ten kraj spłodził jest opluwany przez popleczników chorego psychicznie idioty.
Tak zwyczajnie, po ludzku szkoda mi Turków.
#turcja #erdogan #ataturk
Polecam zapoznać się z podręcznikiem od historii
Raczej zlewicowane, europeizacja zaczęła się za sułtana Mahmuda II
Ja bym bardzo chętnie widział Islam wykorzeniony z Turcji ale Kemal tego nie zrobił, bo żeby to zrobić trzeba stosować metody w stylu Mao. Inna sprawa to islam turecki zawsze miał bardziej umiarkowany charakter ze względu na to że był cezaropapistowski i władza świecka była
No i tu się pojawia pytanie o sens (z punktu widzenia państwa Tureckiego) takiej połowicznej sekularyzacji - tworzy społeczeństwo ostro podzielone i skonfliktowane wewnętrznie z ekstremistami po obu stronach. To nie jest jak dla mnie droga do rozwoju państwa. Jeżeli nie da się islamu wykorzenić to z punktu widzenia interesu państwa lepiej moim zdaniem go podporządkować władzy świeckiej tak jak to było za czasów Imperium Osmańskiego.
http://i.sozcu.com.tr/wp-content/uploads/2013/10/camii-650-01.jpg
No i na tym polega też trochę problem - religijna część społeczeństwa dalej istniała i praktykowała, ale narzucano jej sekularyzm co skutkowało alienacją i konfliktem społecznym. Ja osobiście nie wierze w zachodni model rodziału kościoła od państwa - kończy się konfliktem społecznym jak w Turcji albo przyjmowaniem przez obywatelii innych religii/sekt jak na zachodzie. Z punktu widzenia interesu państwa lepiej albo pójść na całość i wprowadzić państwowy ateizm albo model cezaropapistowski.