Wpis z mikrobloga

A jak już tak zadałem pytanie o PIT i go wypełniłem to wracam do was z pytaniem odnośnie motoryzacji i rejestrowania aut zza granicy.
Otóż, w niedługim czasie, chciałbym sprowadzić do Polski auto z UK.
Mieszkałem tam przez X lat, jeździłem tymi autami i mam zamiar kiedyś tam powrócić, więc myślę, że sprowadzenie Anglika może mi wyjść na dobre. Teraz jedynie pytanie jak to jest z tą akcyzą na samochód i jakie opłaty dotyczą mnie jako kupca? Wiem, że zmiany typu reflektory, lusterka i tak dalej. Najbardziej obawiam się tej akcyzy, bo do 2.0l jeszcze jest znośnie, powyżej robi się sajgon.
Czy jest tu ktoś, kto sprowadzał i rejestrował auto? Chciałbym poznać szczegóły.

#kiciochpyta #motoryzacja #rejestracjapojazdu #samochody
  • 3
  • Odpowiedz
@Just2b3 powyzej 2l akcyza 18% ostatnio rejestrowalem swoje sprowadzone 325i. nie wiem jak ma sie urzad celny do angoli. jezeli w urzedzie zanizysz kwote na umowie to wezma ze swojego cennika. w przypadku aut powypadkowych zza granicy np. niemiec jezeli celnikowi nie podlozysz pod nos opini rzeczoznawcy to choc bys mu pokazywal zdjecia auta, blagal i prosil czy wuja na lade wykladal to nie ma #!$%@?. musi byc opinnia rzeczoznawcy i wtedy
  • Odpowiedz
via Android
  • 1
@mickovsky Boże, przez chwilę tu nie zagladalem, a dzisiaj chcialem ponowic ten temat. No ja się zabieram za kupno BMW e90. Stwierdzilem, że te 2 litry poki co mi starcza - wtedy akcyza tam 3.1% bo z tego co czytam ta nowelizacja nie przeszla, nie?
  • Odpowiedz