Wpis z mikrobloga

Poprzedni właściciel mojego Peżo 307 był chyba jakimś znajomym #cytrynigumiak. Uszczelka drzwi przy siedzeniu kierowcy była przerwana. Nic z tym nie robiłem, ale ostatnio zaczęła odłazić. Okazało się, że była przyklejona na klej montażowy i dodatkowo przykręcona wkrętami... Ma sa kra.

Z innych kwiatków, to jak go kupowałem, to nie działało światło cofania, właściciel powiedział, że nie robił tego, bo przodem do garażu wyjeżdżał i nie było mu potrzebne... Okazało się, że prawdopodobnie od kilku lat wtyczka od świateł nie była wpięta do skrzyni. Wystarczyło wpiąć i wszystko śmiga.

Inna rzecz, na środku skrzyżowania zerwała mi się linka od biegów. Okazało się, że poprzednia była naprawiana szarą taśmą, a ta w końcu się przerwała...

#oswiadczenie #samochody #motoryzacja #mechanika #mechanikasamochodowa
Pobierz pogop - Poprzedni właściciel mojego Peżo 307 był chyba jakimś znajomym #cytrynigumiak...
źródło: comment_E4YlVXEIpetnYYTlMMdMVddDJAF7RMTS.jpg
  • 28
@pogop: Taki pierdoły do niektórych samochodów zwykle są dostępne tylko w ASO więc się drutuje. Pewnie jakbyś przy zakupie zobaczył że lata to byś kręcił nosem a tak naprawa spełniła swoją funkcje pewnie nawet z zapasem.
@pogop: klej montażowy i wkręty do takiej uszczelki to akurat nie jest taka głupia naprawa, dobrze trzyma i nie trzeba kupować nowego, jak ktoś się nie zna i ma lewe ręce, to nie jest to złe rozwiązanie, ale wiadomo, lepiej bardziej się pomęczyć i zrobić porządnie

bardziej martwi mnie ta szara taśma w lince do biegów, czy brak świateł cofania, to jest dosłownie masakra
@pogop: Nie pomyślałem o tym, wydaje się to logiczne. Kiedyś rozmawiałem z paroma blacharzami / mechanikami i opowiadali mi, że klienci, którzy przyjeżdżają gratami, zwykle żałują pieniędzy na jakiekolwiek nowe części i wtedy właśnie w ruch wchodzą klej oraz wkręty, więc nie zdziwiłbym się gdyby sam tego nie robił, ale sprawę sobie z tego zdawał.
@pogop witaj w klubie. Js uradowany swoim 407 SW odkrywam kwiatki uwaga właściciela jeszcze w Niemczech. Popsuła się elektronika wentylatora a po co kupować drogo nowy jak silnik ten ma tak wielka rotację wody, że gotuje się dopiero po godzinie na słońcu stojąc w korku... Więc manager podłączył ręczne zapalenie wiatraka uwaga... Pod pozycję ;-)
Jestem w trakcie sprzątania pod maską tego syfu ale na dobrej drodze i tego Ci życzę ;-)
@KLIFord: Grubo. Pozytywne jest jednak to, że u nas używane części są tanie jak barszcz. U nich masakrycznie drogie, więc w sumie nie ma się co aż tak dziwić.

Kolejna ciekawostka u mnie. Prawdopodobnie był wymieniany zderzak, niby wszystko spoko, ale instalacji do świateł przeciwmgłowych już nie pociągnęli XD Dla mnie koszt 20 zł u lokalnego rozbieracza peugeotów. Poprzedni właściciel też by się nie wykosztował, ale jak już wspominałem, za bardzo
@pogop: powodzenia ze znalezieniem tej uszczelki. Ja zrezygnowałem i przykleiłem uniwersalną w kształcie litery D ( ͡º ͜ʖ͡º) też jestem w trakcie dopieszczania 307 więc w razie problemów wal śmiało
@Raadecki: Kurde, faktycznie nie jest łatwo znaleźć, ale dzwoniłem już do wspomnianego lokalnego rozbieracza i ma mi odłożyć. Gdybyś czegoś potrzebował, to polecam gościa z Piły, ma prawie wszytko i zawsze pewna rzecz.

Aktualnie mam problem z klimatyzacją automatyczną (wersja polift), a właściwie z jej sterowaniem - obecnie dmucha tylko gorącym. Z tego co się dowiedziałem, to problem jest w mechanicznym układzie sterowania, gdzieś pod konsolą. wyrobiły się trybiki od klap
@pogop heh coś w tym masz rację z cenami ;-)

O Jezu klapy mieszalnika powietrza. Myślałem, że to bolączką 407 ale jednak nie. Tak u mnie jak się sypnie to też koszt niemały będzie.

RT3 też mam ;-) już wgrałem od Nemek spolszczenie. Ja bym ryzykował z tym oddawaniem płyty bo raz się żyje ;-)
Jak zmieniarka to mogę Ci odsprzedać swoją ;-P

A masz już wsadzony SIM do radia? Ja specjalnie
Ja bym ryzykował z tym oddawaniem płyty bo raz się żyje ;-)

@KLIFord: No nie do końca, z pewnego źródła wiem, że jak nie wysunie płyty, to niemal pewna śmierć dla oprogramowania i radio do wyrzucenia.

Z tym przyciskiem peugeota i zmienionym numerem to spoko motyw. Muszę obadać. Sima nie mam w radiu, ale pod koniec ogarniania tego samochodu może sobie dorobię bluetooth, bo niestety w Polsce trochę ciężko z duplikatami
@pogop są to przepraszam, że bym Cię na minę wsadził. No z duplikatem dupa bo na własny koszt i działać może tylko jedna karta. A ja wolę włączać przekierowanie na drugą SIM w aucie, a ona sama zarejestrowana i aktywowana prepaid na rok ;-)
@pogop prepaid za 5pln z ząbki z rejestracja przy kasie na dowód ;-) aktywacja karty i uruchomienie usługi ważności na rok warto zrobić na smartfonie bo nasze rt3 ma problem z smspopup czy jak się to tam nazywa teraz ;-) Polecam ogółem.