Wpis z mikrobloga

Hej mirki z #programowanie, chciałbym się podjąć nauki C# i Javy. Pierwsze kroczki w programowaniu już mam za sobą w php, c i c++, techniki typu oop, mvc, orm, czy wiele innych są mi znane, więc szukałbym jakiejś lektury, która byłaby przeznaczona dla osób, które już posiadają jakąś wiedzę na temat programowania. Ktoś jest w stanie coś polecić ciekawego?

#csharp #java
  • 13
@Trufl4: wybierz albo Java albo C#. Bo ekosytem jest całkiem inny (tzn. frameworki, serwery, a częściowo nawet bazy danych). Oczywiście idee i zasady te same, ale praktyka inna.

Na potwierdzenie: jak szukają programisty to np. jest w wymaganiach 3 lata doświadczenia w Javie (albo w innym ogłoszeniu w .NET). Także jak zmienisz, to potem doświadczenie trzeba zbierać prawie od nowa.

Jak wybierzesz C#, to ktoś inny ci odpowie (w skrócie: tutoriale
oracle powinno wystarczyć

@mafiozorek2: co masz na myśli Oracle? Dokumentacja i te ich tutoriale (też prawie jak dokumentacja)? Bo o ile lubię Javę, to tutoriale z Oracla nie mają porównania do tych z Microsoftu.
Czy Oracle ma coś bardziej przyjaznego niż te tutoriale-dokumentację?

Do Javy wydaje mi się, że łatwiej z zewnętrznych źródeł (książki, tutoriale w internecie itd).
@mk321: no mam właśnie te tutoriale na myśli.
Prawda - MSDN ma znacznie lepszą dokumentację, moim zdaniem jest to najszybsze wyjście, żeby ogarnąć syntax.
Te ich tutoriale są zwięzłe i to ich plus.
Sam bym tak właśnie zrobił, z książek się wolniej uczy moim zdaniem.
Dzięki wielkie za pomoc mirunie.
@mk321: zamierzam się nauczyć obydwu i zobaczyć w praniu, z którym się zwiążę na dłużej. Więc chciałbym poznać syntax obydwu. :)

z książek się wolniej uczy moim zdaniem

@mafiozorek2: jest w tym wiele prawdy, ale czasami można się ciekawych, środowiskowych rzeczy dowiedzieć, których w dokumentacji nie znajdziemy

Zapoznam się jeszcze z dokumentacją oracle'a, bo w sumie jej jeszcze nie widziałem, rozejrzę się też za tytułami,
@Ingvarr100th: każdy ma swoje zdanie - i mam podobne zdanie do Ciebie. Ja dotychczas php uczyłem się z dokumentacji (która jest według mnie nieco chaotyczna), następnie C++ uczyłem się z MSDN'u (ta z kolei jest cud, miód w porównaniu do dokumentacji php). C z kolei poznałem na wykładach. Technik programowania uczyłem się z książek, więc chciałem się i również spróbować nauczyć z nich któregoś języka. Wszystkiego należy spróbować. ( ͡°