Wpis z mikrobloga

dwa razy byłem hakerem

raz dawno temu jak ludzie robili strony w php 3 w oparciu o pliki tekstowe i na stronie o starcrafcie wpisałem adres http://stronaostarcrafcie.com/data/ a tam wszystkie .txt wylistowane ( ͡° ͜ʖ ͡°) miałem z 14 lat i czułem się jak prawdziwy haxxor

drugi raz to pare lat temu jak zauważyłem że w firmie brata używają stary i przez to gówniano napisany w #php (ale aktualizowany) system CRM/ERP (kontakty, zadania, wiadomości itd chyba na to jest lepsza nazwa) i chciałem dla jaj shakować go.

widziałem że pewnie jest gdzieś luka bo nie było klas, wszędzie używali globalnych $GET itd. i jeden plik .php = jedno zadanie a plikó masa

napisałem skrypt przeszukałem wszystkie pliki które mogą byc podatne na atak i znalazłem ten jeden :) shell
exec odpalał i nie escapował danych wejściowych. chociaż miałem pełen 100% dostęp do wszystkiego to ten stary system hashował hasłą także do login.php czy coś dopisałem żeby mi wysyłało na mejla login+hasło

brat się zdziwił jak powiedziałem jakie ma hasło :) ale że jestem hehe white hat hehe i powiedziałem bratu i twórcom tego ERP gdzie jest błąd. a sam system był wykorzystywany przez setki firm znalazłem m.in. jakąś agencje rządową australii która miała system z tym błędem. szef brata chciał mnie zatrudnić na security expert czy coś ale odmówiłem oczywiście co ja się znam xD

żaden ze mnie hakier jak coś ale rzeczy napisane w PHP3 to skasujcie

#programowanie #php
  • 7
parę kwestii

* wersja community tego systemu była darmowa i open source dlatego mogłem przeskanować pliki.
* nie pamiętam czego szukałem coś w stylu $GET $POST $REQUEST i znalazłem shellexec("dupa maryny -x -y -z " . $_GET["x"]) lub podobne i tu z górki. ale to było bardziej skomplikowane bo napisałem skrypt zamiast po prostu szukać jakimś notatnikiem
* twórcy CRM z niemczech nie pamiętam nazwy już
* admin
też kiedyś byłem haxxorem jak poczytałem o sql injection, albo jak się udało trafić na dane niewalidowane w backendzie, na samych warunkach w JS ( ͡° ͜ʖ ͡°)

@zolwixx: oo tez jakieś strony z sql injection znalazłem z 4-5 na pewno ale nie walczyłem dalej, takich stron pewnie są tysiące w sieci ( ͡° ͜ʖ ͡°)