Aktywne Wpisy
Jerycho +12
Ja ateista lvl 38 (dotychczas kawaler), moja różowa katoliczka lvl 32 (5 lat po rozwodzie) wzięliśmy wczoraj Ślub cywilny i wieczorem ustawiliśmy status, że jesteśmy małżeństwem. Wśród komentarzy znalazł się komentarz jednej skrajnie religijnej znajomej. Pic poniżej. Zacytuję Ewangelię Św. Łukasza (16:18): "Każdy, kto opuszcza żonę swoją, a pojmuje inną, cudzołoży, a kto opuszczoną przez męża poślubia, cudzołoży." Jaką ripostę byście dali do takiego komentarza?

Serendipity_ +12

#python #visualstudio
global text, czego robić oczywiście nie powinieneś).Opakuj Twój kod w funkcję
main()i ją na końcu uruchom. Docelowo to powinno wyglądać o tak: https://dpaste.de/bayjOd razu dodam, że ktoś może zanegować moje użycie
sys.exit()na końcu. Zdecydowanie częściej spotyka sięKażdy plik
.pymoże być modułem Pythona. Kod który Ty napisałeś można załadować robiącimport twoj_kod(jeśli plik się nazywatwoj_kod.py). Wtedy wszystko co jest w środku zostanie wykonane. Konstrukcjaif __name__ == '__main__'pozwala sprawdzić, czy odpalasz ten program samodzielnie, a nie importujesz jako moduł.io,openjest funkcja wbudowana, mozesz robic od razuwith open(…) as f:@morsik: tlumaczenie, ze cos jest blizej C to glupota. Nikt tak w pythonie nie pisze. I te teksty, ze jak cos nie jest funkcja to jest stala. Nie wiem czy nie rozumiesz jak to dziala w pythonie czy niepotrzebnie robisz jakies dziwne skroty myslowe, ktore moga tylko namieszac OPowi.
@sentoxo o #!$%@?... Fatalne przejęzyczenie O.o
Pojęcia nie mam skąd wziąłem to funkcja vs. stała. Myślałem zupełnie o czymś innym jak to pisałem. Tak miało być "wszystko co jest poza funkcją jest traktowane jako stała".
Ale czemu niby tłumaczenie, że "blisko C" jest głupie? Kod nadal jest prosty, czytelny i logiczny.