Aktywne Wpisy
Ptolemeusz +10
Mirki i Mirabelki, stoję przed decyzją zakupu samochodu for fun, mianowicie Corvette C8. Zawsze marzyłem o sportowym aucie, ale z drugiej strony już 30+ na karku, stabilizacja życiowa, kochająca żonka i super córka więc czasami mam wrażenie że sąsiedzi będą na mnie patrzyć jak na kogoś kogo dopadł kryzys wieku średniego xD. Chociaż jeszcze 8 lat do 40 :D.
Pytanie do was, jak widzicie kogoś w sportowym aucie na drodze, to co
Pytanie do was, jak widzicie kogoś w sportowym aucie na drodze, to co
Widzisz kogoś po 30 w sportowym aucie, co myślisz?
- Kurde, człowiek, daj się karnać! 63.0% (507)
- Hehe, staruch kupił sobie resoraka xD 12.8% (103)
- Uuu, kryzys wieku średniegoz współczuję 24.2% (195)
Rules +142
Kupione pod koniec podbazy, niedawno wybiła trójka z przodu a one nadal grają
#nostalgia #gimbazynieznajo #feels #kiedystobylo
#nostalgia #gimbazynieznajo #feels #kiedystobylo
Ostatnimi czasy w mojej okolicy nasiliły się włamania do domów i mieszkań. Ginęły głównie pieniądze, sprzęt rtv, agd oraz biżuteria.
1. Złodzieje nigdy nie idą w ciemno, zawsze dom /mieszkanie jest obserwowane przez jakiś czas. W opisywanym przeze mnie przypadku zwiad trwał 2 tygodnie. Po 2 tygodniach sąsiad osób prawie poszkodowanych wyszedł zapytać czego dwaj panowie szukają. Po tym jak widział ich twarze nie pojawili się przez przeszło miesiąc (w celu zapomnienia twarzy osób planujących włam). Numery na aucie, którym przyjechali były lewe - nie istniały w rejestrach.
2. Obserwacja nie jest przypadkowa - dobrze wiedzą po co idą. Często źródło informacji jest nieświadome. Kto więc sprzedaje informację złodziejom? Wszelkiej maści monterzy, kurierzy i inne osoby postronne przebywające w naszym domu /mieszkaniu. Czasem robią to za procent zysku z włamu a czasem po prostu opowiadają znajomemu o swojej pracy i robią to nieświadomie.
3. Żadne zabezpieczenie elektrotechniczne nie pomoże - jedynie możecie liczyć na sąsiadów. Zwierzęta uśpią bądź otrują a wszelkie zabezpieczenia ominą.
4. Po kilku dniach obserwacji znają twój rytm dnia a także twoich sąsiadów. Będą przyjeżdżać 5 minut po twoim wyjściu i odjeżdżać 5 minut przed twoim powrotem.
5. Telefony i laptopy są śliskie, nikt ich nie kradnie.
Może kogoś zmusi ten wpis do refleksji nt bezpieczeństwa swojego i bliskich.
#kradziez #policja
W każdym razie, jak złodziej może obejść kilka dobrze rozmieszczonych czujników, które od razu wysyłają SMS?
Widzę tylko jedną możliwość: wyłączenie zasilania. Żeby to zrobić, musi dostać się do domu, więc czujnikiem okładamy panel zasilania i ta opcja pada. Nie wspominając o podłączeniu jednostki centralnej do UPS i wysyłaniu wiadomości w przypadku odcięcia zasilania - wtedy szybki telefon do sąsiada, by zapytać, czy prąd w całej dzielnicy padł, a jeśli nie - wiemy, że coś jest na
No i info o braku zasilania natychmiast idzie SMSem.
Czyli taki system jest dość sensowny? Nie chodzi o codzienną ochronę, bo prawie zawsze ktoś jest w domu, tylko o dłuższe wyjazdy. Nasz dom jako jedyny w okolicy nie padł nigdy ofiarą włamania, a już kilka "fal" było, zastanawia mnie to trochę.
@terwer358: Ewentualnie zutylizować ciało, oczywiście po wcześniejszym zdjęciu napięcia ;)
@NoMercyIncluded no właśnie w tym jest problem, że nie potrafisz tego ogarnąć. Sądzę, że jesteś uczciwym człowiekiem przez co ciężko Ci zrozumieć tak skrzywiony kręgosłup moralny. Jak już wspominałem, dla ludzi z branży to jest normalna codzienna praca i normalna czynność. To ile zrobią to już tylko szczęście.
@wyindywidualizowanyentuzjasta: wrzucasz na FB informację że wyjeżdżasz za tydzień do Zakopanego. Nie wyjeżdżasz tylko czekasz sobie w domu ze strzelbą i odpalonymi kamerami. Zostajesz bohaterem na LiveLeak ( ͡° ͜ʖ ͡°).