Wpis z mikrobloga

Mireczki, jest ktoś tutaj kto robi kuchnie albo może akurat jakiś majsterkowicz miał taki problem jak ja. Składam kuchnię DIY i akurat dosyć niefortunnie zmywarka wypadła mi na końcu ciągu szafek tuż obok lodówki wolnostojącej. Wiadomo, że bebechy zmywarki widać z boku (zmywarka do zabudowy) i teraz pytanie - czy ktoś się spotkał z montażem dodatkowego frontu do boku zmywarki - nazwijmy to blendy? Czy trzeba robić jakąś dziwną konstrukcję zakotwioną do podłogi i do blatu (taki pomysł mam w oryginalnym zamyśle, ale jakoś wybitnie nie chce mi i się tego robić).

#diy #remontujzwykopem #budujzwykopem #meble
  • 18
@johnlocke-89 mozesz zrobic dodatkowy bok. Tyle ze wtedy cala dlugosc blatu wydluzy sie w zaleznosci od grubosci, a nie wiem czy masz na to miejsce. Jak.cos to.sa.plyty grubosci nawet 6mm
@prut: Taki zaplanowałem oryginalnie - grubość łączna 4cm - kotwione do blatu i do podłogi kątownikami + od przodu blenda lakierowana - ale pomimo, że to taka popierdółka to trochę zabawy z tym jest i chcę uprościć to maksymalnie jak się da. Myślałem, że producent przewidział montaż czegoś bezpośrednio do boku.
@mister_pink: Tak się o to martwię bo gdzieś wyczytałem, że niby blat nie opiera się bezpośrednio na zmywarce. Ale ustawiłem ją sobie teraz w ciągu szafek i jak dla mnie to on się będzie opierał na blacie bezpośrednio, przez co zmywarka też weźmie sporo ciężaru na siebie. To wtedy może taka blenda byłaby ok.
@johnlocke-89 mozesz zamocowac blende na katowniki do sciany. Wymiar i tak bedzie Ci trzymala z jednej strony zmywarka a z drugiej lodowka. Tym bardziej ze zmywarke tez mozesz przykrecic do tego boku, bo kazda zmywarka jest mocowana do bokow szafek. Jesli zrobisz bok na wysokosc szafek z nozkami to blat nic nie zawali, po za tym zmywarke tez podnosi sie do wysokosci szafek i ona tez przyjmuje nacisk blatu. Jesli blenda bedzie
@prut: Zgodnie z instrukcją Boscha zmywarkę pod blatem innym niż kamienny przykręca się do blatu, nie do boku szafek. Do boku szafek tylko w przypadku blatu kamiennego (chociaż pamiętam, że w poprzedniej kuchni stolarz przykręcił do boków i tak).
@johnlocke-89:

Nic ci się nie zwichruje, mdf tym bardziej. A zmywarka właśnie nie powinna być obciążona blatem tylko do niego zamocowana(jeśli masz te uchwyty do blatu, nie są w komplecie), więc taki bok jest właściwie konieczny.
@mister_pink: W Boschu są w komplecie. Ok, pocieszyliście mnie trochę - zatem zrobię blendę z boku lakierowanego po prostu, albo dwie blendy - jedną dużą, której w ogóle nie będzie widać bo będzie głęboko, a na froncie tylko blenda lakierowana - ale to jeszcze zobaczę co mi się będzie chciało robić.

@ZjadamChmury - coś musi być u mnie ze względów estetycznych - a lodówka też dotykać bezpośrednio nie będzie. Zostawiam szparę