Aktywne Wpisy

erni13 +462
#dziendobry , ja już od rana zwiedzam piękny i słoneczny Neapol a wy dalej w tej Polsce? Nawet mi was nie żal ( ͡° ͜ʖ ͡°)
#turystyka #podroze #gownowpis
#turystyka #podroze #gownowpis
Tran_Soptor +428
Jak można być takim pantoflem xd.
#dyskryminacjamezczyzn #bekazlewactwa #wiekemerytalny #pieklomezczyzn
#dyskryminacjamezczyzn #bekazlewactwa #wiekemerytalny #pieklomezczyzn

Czy jest "Typ testu" ?
Bo klasa scenariuszy to np "Testowanie co jest gdy nie wprowadzimy nic" "Testowanie gdy wprowadzimy dane niepoprawne" "dane czesciowo poprawne" itd
Przypadek testowy to "Wpisanie w pole hasło niepoprawnego hasła, a w pole login isniejący login"
?
Dobrze to rozumiem?
jednostkowy : czy działa funkcja X
integraqcyjny: czy X z Y podłączono dobrze
wydajnościowy: czy X pracuje szybko
funkcjonalny to to samo co jednostkowy mi wychodzi ale to bez sansu
@wytrzzeszcz: Nie
Test jednostkowy to fragment kodu, który testuje czy działa funkcja X
Test funkcjonalny wykonuje tester na odpalonej aplikacji
jednostkowy: czy metoda/funkcja x działa dobrze
integracyjny: można na różnych warstwach - serwisy, moduły, komponenty, ale tak, o to chodzi
wydajnościowy: tu też można na wielu warstwach rozpatrywać
funkcjonalny: czy cała, pojedyncza funkcjonalność działa dobrze, na przykład logowanie, wyszukiwanie itd.
Są jeszcze testy end to end, czyli testowanie zbioru funkcjonalności ułożonych we flow.
Jeśli chodzi o wprowadzanie poprawnych/niepoprawnych danych, to poczytaj o analizie wartości brzegowych. Do takiej podstawowej wiedzy i
@wytrzzeszcz: @venomik: mówiąc bardziej precyzyjnie - test jednostkowy sprawdza działanie funkcji w kodzie (która nie jest tożsama z funkcją z punktu widzenia uzytkownika - na te 'biznesowe' funkcje składa się zazwyczaj wiele funkcji z kodu). Testy funkcjonalne faktycznie wykonuje tester na odpalonej aplikacji, przy czym sprawdza czy aplikacja działa prawidłowo pod kątem
@Kormas: mieszasz poziomy i typy. Czy na poziomie jednostkowym nie można robić zarówno testów typu wydajnościowego jak i funkcjonalnego? To samo na poziomie integracji. Tutaj są wymienione poziomy i typy
Swoją drogą, ten wątek pokazuje jak w nawet w definicji rodzajów testów może być wiele różnic.
@wytrzzeszcz: jeszcze dodam rodzaje testów "pozytywnych, negatywnych", oraz "white box, black box, grey box" ;p
To jak kolega @kotoj pisał wyżej typy, a nie poziomy (chociaż
@kotoj: nawet nie funkcji systemu, tylko jak sama nazwa wskazuje test jednostkowy sprawdza poprawność działania JEDNOSTKI kodu. Tą jednostką mogą być np. funkcje/metody/procedury.
Testy funkcjonalne nie sprawdzają czy metody/funkcje zwracają dobry wynik. Funkcje systemu to
@TurboDynamo: też mnie to bardzo irytuje i mówią tak nawet osoby bardzo doświadczone i rzekomo wyuczone.