Wpis z mikrobloga

Tak właśnie wyglądały wszystkie statki kosmiczne w filmach SF z lat 80-90. To dowodzi, że przyszłośc dzieje się teraz. Oczywiście z perspektywy gościa urodzonego chociaż 30 lat temu. Bo ci młodsi nie mają poczucia upływu czasu i w ogóle są #!$%@?
  • Odpowiedz
@zydomasonski_lewak:

Zacytuję swój komentarz sprzed paru tygodni:

Apostrof wstawia się wtedy, gdy obce słowo posiada końcówkę, która jest niewymawiana przy odmianie. Wtedy używamy apostrofu, aby oddzielić tę "własną" końcówkę od końcówki gramatycznej. Np. "przygody Harry'ego Pottera". W wyrazie "Harry'ego" końcówka "y" jest niewymawiana, dlatego oddziela się ją apostrofem od końcówki gramatycznej "ego". Jeśli w jakimś przypadku "y" jest wymawiane, np. "książki o Harrym Potterze", wtedy apostrofu nie
  • Odpowiedz
z tego co pamiętam jeden z tanich przewoźników (Ryanair) chciał już kilka lat temu wprowadzić miejsca stojące

@xan-kreigor: pieprzyli głupoty, są przepisy których nie przeskoczą, samoloty są certfikowane na taką a nie większą ilość osób, chodzi o ilość wyjść awaryjnych, czas ewakuacji, ilość kibli itd. itd. Poza tym, szybko zrezygnowaliby z oszczędności, gdyby co chwilę musieli lądować awaryjnie bo jest większe prawdopodobieństwo, że ktoś może zasłabnąć.
  • Odpowiedz
@ChempyTuj: czytaj ze zrozumieniem to co linkujesz. To była pomyłka a nie celowe działanie. Wśród chyba wszystkich linii powszechną praktyką jest tzw. overbookieng, gdy sprzedaje się więcej biletów niż jest miejsc (sam tak kiedyś miałem, miałem bilet i nie poleciałem). Czasem linia się przeliczy (liczą że ktoś się spóźni albo zrezygnuje) i wszyscy pasażerowie się zjawią. Ale wtedy wpuszcza się tylko tych, dla których są miejsca reszta dostaje zazwyczaj jakieś
  • Odpowiedz
@ntskj: Specjane listwy sa juz poprowadzone pod wykladzina - sa rowniez oznaczone. Siedzenia montowane sa do podloza i czesciowo do kontrukcji pod pokryciem wnetrza (sciana boczna).
  • Odpowiedz
Star Trek

@kr000lik: zawsze mnie zastanawiał cel tych gigantycznych, niezagospodarowanych korytarzy na statkach kosmicznych. Mieli pole do walki na wypadek skutecznej inwazji na pokład? Do statku raczej nikt zbliżyć się nie mógł.
  • Odpowiedz