Wpis z mikrobloga

Mirki z #wroclaw, dostałem propozycję pracy w centrali dużego banku w waszym mieście. Sam mieszkam na Śląsku, zajmuję się wynagrodzeniami w dużej firmie. Zmiana pracy wiązałaby się z przeprowadzką, 2 małych dzieci + żona. Praca przy samym rynku. Musiałbym zacząć od zakupu mieszkania we Wrocławiu. Moje obecne zarobki to 8 100 brutto , za rok 8 500 zł. Żona aktualnie ma macierzyńskim- jakieś 2 800 brutto. Łącznie nasz budżet domowy aktualnie, to netto 8 000 + mogę liczyć na jakieś nagrody roczne.
Oferta z Wrocławia to jakieś 4 000 - 4 500 netto na start. Żona nie dorobi nic aktualnie bo dzieci ciągle chorowite i nawet na pół etatu przy założeniu braku wsparcia dziadków (tu są na miejscu zawsze skorzy do pomocy). Także budżet około 5 000 na 4 osobową rodzinę (wliczam 500+). Ryzykować? Jaki jest koszt zakupu takiego standardowego M4 we Wrocławiu niedaleko od centrum , a właściwie finalnie koszt miesięcznej raty? Plus jakiego czynszu oczekiwać. Tu na śląsku bulę 600 zł/m-c czynszu.
  • 43
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@milosnikgzanek: serio masz na utrzymaniu żonę i dwójkę małych dzieci i chcesz sam ich utrzymać za 5k we Wrocławiu? Dodatkowo biorąc kredyt na mieszkanie? Z czego Wy będziecie żyć? Tak ledwo ledwo, od 1go do 1go?...
Odpuść, to naprawdę zły pomysł.
  • Odpowiedz
  • 0
@milosnikgzanek W Twojej sytuacji to jakiś absurd. Mieszkanie od dewelopera w Wrocławiu w przeciętnej lokalizacji o powierzchni 70m2 to jakieś 350-400 tysi. Przy trzech osobach na utrzymaniu i z uwzględnieniem obniżenia standardu życia to nie brzmi poważnie. Gdyby żona od razu mogła Was wesprzeć finansowo, bo też miałaby lepsze zarobki to co innego.
  • Odpowiedz
@milosnikgzanek: Jesli nie masz perspektyw u siebie, to na twoim miejscu poszukalbym innej oferty we Wroclawiu. Pracy w bankowosci jest tu bardzo duzo (Credit Suisse, UBS, BNY, WBK, Eurobank i pewnie duzo innych). Wroclaw nie jest jakis bardzo drogi (na pewno nie tak, jak Warszawa), ale za 5k/mies to mozesz sobie pozwolic na kawalerke z dziewczyna, a nie utrzymanie 4 osobowej rodziny. ;)
  • Odpowiedz
@milosnikgzanek: z 5k szkoda zdrowia, dopoki zona do pracy nie pojdzie to bedziecie klepac biede. Co do mieszkan wpisz sobie krakowska 84 , nowe mieszkania blisko rynku z pieknymi widokami kolo odry. 4300 to zalosna oferta dla fachowca ale fakt ze banki strasznie slabo placa ja we wro za 4300 rozwiazilem catering
  • Odpowiedz
@milosnikgzanek: fajnie jakbyś mógł poczekać aż dzieci trochę podrosną i dziadkowie będą mniej potrzebni a żona będzie mogła wrócić do pracy. Jeżeli nie nasz takiej możliwości to na Twoim miejscu brałabym tę ofertę i tak, od pieniędzy ważniejsze jest samopoczucie i spełnienie, nawet za słabszą kasę. Ale jak mówisz, że są perspektywy rozwoju i za parę lat wrócisz do lepszej kasy to ja bym w to wchodziła. Tylko przelicz wcześniej
  • Odpowiedz
  • 0
@milosnikgzanek a nie możesz się rozejrzeć za czymś innym na Śląsku? Kato się rozwija w szybkim tempie i pracy dla specow nie zabraknie tam przez najbliższe lata. Ja z Wrocławia przeprowadziłem się do Katowic 4 lata temu i nie żałuję.
  • Odpowiedz