Wpis z mikrobloga

@mm901: Każdy materiał daje inne odczucia w trakcie spawania. Nie sposób wymienić różnice między spawaniem metali kolorowych i aluminium, bo samych metali kolorowych jest całe mnóstwo i różnią się między sobą a co dopiero aluminium.

Różnicą o której można powiedzieć na pewno jest fakt, że alu spawa się prądem przemiennym (AC) podczas gdy inne materiały zazwyczaj są spawane prądem stałym (DC). Jeśli chodzi o technikę, parametry, przygotowanie materiału, rodzaje spoiwa,
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@AnsuzSowilo Będę uczył się spawania przy użyciu metody tig i mam do wyboru na jakich materiałach chcę pracować. Pomyślałem, że jeśli nauczę się spawac na trudniejszym materiale to pozniej łatwiej będzie opanować ten łatwiejszy. Co myślisz o takim podejściu? Dotychczas miałem doczynienia z metodami mig/mag i uważam, że jeśli ktoś spawa metodą mag to i mig nie będzie miał dużo kłopotu. Pozdrawiam
  • Odpowiedz
@mm901: najlepiej się uczyć na zwykłej czarnej stali na początek :) popróbuj spawanie w różnych pozycjach oraz grubościach materiału. Przygotowanie elementów i ustawienie sprzętu to ponad połowa sukcesu jak nie większość ;)
  • Odpowiedz
@mm901: MIG i MAG to obecnie GMAW, ponieważ metoda jest ta sama, tylko różni się gazem w zależności od materiału. Żeby się nauczyć spawać, najlepiej zacząć od najtańszego materiału, ponieważ najpierw będziesz musiał ogarnąć samą metodę spawania, a dopiero potem będziesz się interesował poszczególnymi cechami materiałów. Osobiście uważam, że aluminium to kiepski materiał do nauki, bo różni się w dosyć znaczny sposób od pozostałych materiałów.
  • Odpowiedz
@mm901: Zasada jest prosta - im droższy materiał tym większe wymagania od spawacza, bo złomowanie kosztuje. A im wyższe wymagania, tym mniejsza szansa, że wezmą kogoś bez doświadczenia. Najbardziej powszechne są stale czarne, węglowe i nierdzewne, więc najrozsądniej byłoby w tym kierunku uderzać.
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@Silvervend Dzięki za odpowiedź. Widzę, że masz większe pojęcie na ten temat. Możesz mi napisać z jakiego metalu łatwiej się przestawić. Z aluminium na nierdzewne czy z nierdzewnych na aluminium? Zakładając, że wcześniej już umiesz spawac stal czarną. Czy może to są kompletnie inne materiały i każdy się spawa inaczej?
  • Odpowiedz
@mm901: Po prostu są inne. Spawa się z grubsza tak samo - grzejesz punkt i dodajesz drut. ( ͡° ͜ʖ ͡°) Różnica polega na tym, że ustawiasz inne parametry spawania, inaczej podajesz drut, etc. Cały myk polega na wyczuciu.
  • Odpowiedz
@mm901: alu ma temperaturę topnienia około 660 stopni, stale (węglowe) ~1280 do ~1500 (nierdzewne), przewodzi bardzo dobrze ciepło a co za tym idzie jak dasz za mało prądu i ustawisz zły balance (http://www.weldingtipsandtricks.com/aluminum-tig-welding.html) to tylko je całe rozgrzejesz a nie roztopisz. Kolejna sprawa ostrzenie elektrod - do stali na ołówek do alu z płaską końcówką. Sposób prowadzenia uchwytu ;) przy stali pod delikatnym kątem przy alu (podobno) najlepiej jak
  • Odpowiedz