Wpis z mikrobloga

@Wiesiek1: Niektóre kompilatory potrafią rzucić warningiem na coś takiego. Poza tym jest taka zasada, żeby pisać if(5 == i) zamiast if(i == 5) i jeśli się jej trzymasz to dostaniesz error jeśli ucieknie Ci jedno "=". Sam tego używam odkąd programuje zawodowo i kilkukrotnie już mnie to uratowało od bezsensownego debugowania.
@Wiesiek1: Kiedyś implementowaliśmy algorytm gdzie dokumentacja to był 50 stronicowy dokument napisany przez matematyka. Najgorsze i najtrudniejsze błędy to zdebugowania były spowodowane myleniem operatorów takich jak < z <= czy klasyczne off-by-one error.
Sam tego używam odkąd programuje zawodowo i kilkukrotnie już mnie to uratowało od bezsensownego debugowania.

@auczak: ciekawe, w 2017 roku nadal są ludzie którzy piszą w jakichś wynalazkach które nie mają między innymi oznaczania takich potencjalnych błędów, przecież to możesz mieć w byle edytorze, nie trzeba do tego ide.
@whiterose: napisałem, że jeśli się ją stosuje. Przecież nie ma czegoś takiego jak jedyny słuszny coding standard.
@xetrov: Wiem, że są. Ale ta metoda działa zawsze, niezależnie od IDE i kompilatora.