Wpis z mikrobloga

Rozglądam się wstępnie za nowym #rower, szukam wygodnego #gravel do 5k zł. Fajnie prezentuje się Author Ronin, pamiętam, że był polecany wcześniej na wykopie, ma go chyba parę osób tutaj. Wersja 2017 to dobry pomysł (http://pl.author.eu/adventure/author-ronin-2017-ua42882901-4757), czy znajdzie się coś ciekawszego w tych okolicach?

Zastosowanie: ~100km trasy po zróżnicowanych nawierzchniach. Zdecydowanie bliżej w stronę turystyki i eksploracji, niż ścigania się czy hardcorowych tras. Najważniejsze wymagania to komfort i wygoda na dłuższych trasach. No i wytrzymałość, aby bezawaryjnie woził prawie 100kg po dziurach i zadupiach ( ͡º ͜ʖ͡º)

Obecnie mam przełaja, dobrze się spisuje, fajnie się jeździ, nie myślałbym nad zmianą, gdyby nie jeden „mały” problem. Zakup nie był zbyt wymierzony i przemyślany, za duży rozmiar + agresywniejsza geometria daje czasami odczuć po plerach i karku na dłuższych dystansach… Rower w bardzo dobrym stanie, powinien znaleźć się kupiec na niego, więc chyba warto zastanowić się nad podmianą na nowy sezon. Byłbym wdzięczny za pomoc i porady, coby wybór był trafniejszy tym razem ;)

#rower #gravel #przelaj
  • 14
@SnikerS89: kolega ma Fairdale Weekender-a Drop. Jeździłem, bardzo wygodny sprzęt. Tyle że domyślnie ma napęd 1x10 więc zakres przełożeń mniejszy. Do tego zmienił siodełko na Brooksa i ma naprawdę sensowny wycieczkowy sprzęt.

Do 5k można znaleźć stalowego Marina Four Corners, ale osprzęt biedniejszy bo Sora.

Jest jeszcze Kona Rove ST ale 5k to cena na wyprzedażach a wtedy znika(ła) szybko.

Ronin - cóż, pod względem opłacalności ciężko go przebić, zwłaszcza że
@SnikerS89: zapomniałem o jednym - zakupy w UK. Będzie taniej, tyle że bez przymiarek ale jak masz przełaja to wiesz czego szukasz. PlanetX biją wszystko pod kątem opłacalności ale w Twoim przypadku wolałbym lepszą, stalową ramę a osprzęt ewentualnie zmieniać w przyszłości.
@jedzczarnekoty: no tak, szczegolnie w przypadku stalowych ram, sam mam 31 letnia szose na rurkach/widelcu cro-mo i #!$%@?łem się kiedyś w teren, ale to takie.. dziwne doswiadczenie. jeszcze zrozumialbym sztywne MTB na jakichs cienszych oponach, ale baranek nie znajduje tam zastosowania za cholere.
@Karabekian: @jedzczarnekoty: Jak w Planet X z geometrią? Wydają się bardziej sportowo nastawione rowery, w pierwszej kolejności szukam właśnie wygody, na razie osprzęt musi zejść na 2 plan ;)

@jestemjakischori: Dzięki za kolejne modele, przejrzę je na pewno.

@jestemjakischori: Gravel idealny rower na mazowieckie wioski i lasy po których jeżdżę <3

@sailor_73: http://www.planetx.co.uk/i/q/CBPXFMAPEX1/planet-x-full-monty-sram-apex-1-hydraulic-disc-gravel-bike