Wpis z mikrobloga

@agnea:

Cukier w owocach jest związany z błonnikiem

Szybkie trawienie i wchłanianie sacharozy sprawia, że w ciągu zaledwie kilku minut przedostaje się do krwi. Lecz inaczej jest z owocami. Owoce dużo dłużej zalegają w żołądku i dużo dłużej są trawione. W konsekwencji wchłoniecie cukru z owoców zajmuje znacznie więcej czasu. Widać to na przykład po tym, że Indeks Glikemiczny owoców jest zawsze niższy niż sacharozy, natomiast Ładunek Glikemiczny (Indeks standaryzowany do
@Clefairy: to sie nie zrozumielismy. Wegle to mialam na mysli przede wszytkim proste wegle typu pszenica - paczuś z lukrem i dzemorem w ktorym tez jest cukier, a wszystko to na drozdzach. Owcoce jak najbardziej jem. Sa owoce b.slodkie jak banan (lub "stary" banan czyli czarny) a sa owoce z mala iloscia cukru jak jablko czy gregrut dopuszczalne nawet w poscie Dabrowskiej. Mysle ze warto szukac alternatyw do niezdrowych wegli a