Wpis z mikrobloga

@Croll: Zależy, na pewno warto podbić development żeby zdobyć feudalizm i później renesans. Kolonializm można mieć całkiem szybko dzięki Portugalczykom. Ja jak robiłem African Power to wziąłem exploration, miałem farta i kolonializm odpalił u mnie. Prasa drukarska to też trochę ból tyłka w tym rejonie i tu trzeba się zastanowić. Reszta instytucji rozprzestrzenia się już dość szybko.
W Kongo posysa to, że praktycznie wszystkie prowincje mają powiększony koszt podbijania developmentu, bo
@ppiasq: Wbiłem sobie feudalizm ale do renesansu to stolica 50 developmentu będzie mieć ale wydaje mi się że się opłaca bo inne kraje w regionie na początku wyprzedzą z technologią ale potem bardzo dużo stracą
@Croll: No to trzeba sobie trochę policzyć, albo chociaż z grubsza oszacować, podbicie developmentu, żeby wbić od zera instytucję to ~2000 punktów. 50% kary za zapóźnienie to dodatkowy koszt 300 punktów za techa. Po tych 6-7 technologiach bez takiej kary inwestycja się zwraca. Dodatkowy development też zawsze spoko, te punkty nie idą na zupełne zmarnowanie.