Wpis z mikrobloga

Każdy kto lubi robić domową #pizza niech dorwie kamień do piekarnika. To jest inny poziom pizzy. Sam nie wierzyłem, póki nie spróbowałem.
Kamień to kawałek granitu o grubości 2cm, który mieści mi się do piekarnika. Cena? darmo. U kamieniarza podejrzewam, że czteropak wystarczy. Jakieś ceramiczne to wydatek ~100zł.

Różowy nie mógł się oprzeć, opierdzielił taką jedną i potem problem, bo nie za dobrze znosi mąkę( )

Sos? Nie miałem pomidorów w puszce, a na wiosce sklepu brak. Sos śmietanowy też jest świetny!

Ciasto z ziołami (tymianek, oregano) zaskakująco dobrze smakowało - takie hmmm inne. Lubie eksperymentować trochę. Ta pizza jak na razie najbliżej perfekcji, choć perfekcyjnej nie zrobię pewnie nigdy.
booolooo - Każdy kto lubi robić domową #pizza niech dorwie kamień do piekarnika. To j...

źródło: comment_h6EwGGRqdUVJN9vqte44kvzjAaHhJEIu.jpg

Pobierz
  • 17
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@JustAnAir: @Yaggar: @Pitey_Pablo: @Kecq: Pic rel jedynie w piątek. ( ͡° ʖ̯ ͡°) Został w domu, a ja w delegacji. Jak zainteresowani, to zawołam i pokaże jak pasuje w piekarniku.

Bardzo podobny kawałek jak na zdjęciu. (źr. Podstawki.pl). Taki kawałek nagrobku albo parapetu. Z jednej strony gładki.

Kamień nagrzewam minimum 1 godzinę. A w tym czasie spokojnie zrobię ciasto i
booolooo - @JustAnAir: @Yaggar: @PiteyPablo: @Kecq: Pic rel jedynie w piątek. ( ͡° ʖ̯...

źródło: comment_LNP2sIVEtGCroiDTVA3ql8eLRbBo6fqv.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
@Kecq: Na kratce.

@Yaggar: Mam rodzinę w mieście, gdzie się to wydobywa. Taki odpad to tam się wala pod nogami xD Na byle jakim cenniku 165zł/m2. Czylia płyta do piekarnika koło 20zł.

@Alien07: Oooo, fajna i tania. Powinna być jak najbardziej ok! Właśnie ten jasny granit jest z Polski i dlatego jest najtańszy.
  • Odpowiedz
@susi33: Jak na razie 2 razy użyty i ma się dobrze. Wyczytałem, że zimny kamień do zimnego piekarnika i dopiero wtedy mogę go nagrzewać (brak różnicy temperatur).
Mycie także tylko po wystygnięciu (ta, jak myć gorący kamień? xD).
  • Odpowiedz
@booolooo: @Alien07: ja kupiłem w obi ten jasny o wymiarach 40x40x2 cm, dzwonilem pytać skąd on jest i powiedzieli ze z chińskich kopalin a nie polski :P ale pizza wychodzi super, tez polecam.
  • Odpowiedz