Wpis z mikrobloga

Cześć wszystkim. Zapala mi się kontrolka układu hamulcowego w czasie jazdy - na zakrętach, podczas ruszania i pod górkę - a po chwili gaśnie. Ma ktoś pomysł co może być przyczyną? Auto to Opel Corsa C.

Sprawdziłem stan płynu hamulcowego - jest dużo. Na bębnach i na felgach od wewnątrz nie widać żadnych wycieków. Czujnik przy dźwigni też sprawdziłem. Co jeszcze może powodować zapalanie kontrolki?

#motoryzacja #mechanikasamochodowa #opel
  • 16
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@przech: przejrzyj dokładniej jeszcze raz zbiorniczek. Podczas przechylania nadwozia Ci sie zapala. Albo zbiorniczek jest słabo zamocowany, albo czujnik w tym zbiorniczku pada.
  • Odpowiedz
@przech: możliwe, że poziom jest niski ale nie ujawnia sie jezeli nie wciskasz sprzęgła. Nie wiem jak w Corsie, ale u mnie sprzęgło działało na wspólnym układzie z hamulcami.
  • Odpowiedz
@przech: albo profilaktycznie dolej trochę.
Sprawdź też gdzie masz czujnik poziomu (na nakrętce czy w głębi zbiorniczka). Jezeli masz do niego dostęp to sprawdź czy rusza sie płynnie.
  • Odpowiedz
@mattcabb: z tego co kojarzę to na zakrętce nic nie było. zejdę za kilka minut na dół i zobaczę.

czy jak kupię płyn DOT4 to mogę bez obawy dolewać? nie wiem co jest teraz
  • Odpowiedz
@Eternit_z_azbestu: @Jokker: @TheSnt: @hi_patryk: @mattcabb:

ok, sprawdziłem jeszcze raz dokładnie zbiorniczek i poziom jednak był na równo z poziomem "min" (nie zauważyłem ptaszka/strzałki nad oznaczeniem). dolałem ze 100ml płynu i na krótkiej trasie ze stacji benzynowej już się nie zapaliła

dzięki wszystkim za pomoc

myślicie że mogę nim pojeździć jeszcze do czasu aż problem wróci? wtedy oddam do serwisu. będę też w
  • Odpowiedz
@przech: Jeśli masz niski stan płynu hamulcowego to albo A) kończą się klocki i/lub tarcze B) masz gdzieś mikro wyciek, standardowo jeśli z tyłu bębny to cylinderek w bębnie podcieka
  • Odpowiedz