Wpis z mikrobloga

Mam matrycę 21,5" z monitora acer v223hq. Jak dopasować ją do jakiegoś uniwersalnego kontrolera LVDS? Mam datasheet monitora (trochę danych o samej matrycy jest chyba w nim), zasilanie to nie problem, bo resztę monitora też mam. Jest tylko jeden problem - większość tych kontrolerów ma wtyczki z normalnymi kablami do zarobienia, a ja mam taśmę (z bliżej nieznanym pinoutem ( ͡° ͜ʖ ͡°))
#elektronika
  • 5
  • Odpowiedz
@Block3r: To czy są przewody czy taśma nie ma znaczenia, ważne by wtyczka się zgadzała albo dało się tam wlutować. Skoro masz datasheet to masz też pinout. Najważniejsze by matryca miała interfejs lvds. Nowsze matryce czasem posiadają wejście sygnału w standardzie Display Port. Zazwyczaj idzie dopasować wszystko do uniwersalnego kontrolera do rozdzielczości 1920x1080, przy większych czasem są jakieś jaja. Zawsze możesz zabulić więcej za kontroler dostosowany do modelu Twojej matrycy.
  • Odpowiedz
@Block3r: Najtańsze kontrolery ustawia się na zworkach, jest kilka wariantów danej rozdzielczości w zależności od ilości bitów każdego koloru/ilości kanałów lvds. Niektóre droższe kontrolery trzeba zaprogrmaować dla danej matrycy, chińczyki zazwyczaj zapewniają wtedy zaprogramowanie na daną matryce, ale są też dostępne programatory i romy pod konkretne modele.
  • Odpowiedz
@Block3r: cumplu. Wejdź na nie polecana elektrodę. Tam jest wątek użytkownika remzibi który podłączał matryce do uniwersalnego kontrolera. Ten użytkownik to wyjątek i pomaga ( ͡° ͜ʖ ͡°) ma on tez swoją strona na której opisuje co i jak podłączyć. Możesz u niego kupic kontroler. Kupowałem kilka rzeczy - zawsze spoko. Sam podłączyłem matryce od tv 32 car pod kontroler v56 czy tam v59 juz nie
  • Odpowiedz