Wpis z mikrobloga

Orientuje się ktoś, jak ma się sprawa odnośnie zastępczego samochodu z OC sprawcy, kiedy posiada się jeszcze jeden samochód.

Sprawa nie trafiła jeszcze do sądu, ale cały czas się wymieniamy różnymi pismami. Moja siostra miała stłuczkę, oddała samochód do warsztatu i wzięła sobie samochód zastępczy. Jej drugi samochód jest użyczony jej mamie(na co jest sporządzona odpowiednia umowa). Ubezpieczyciel znalazł w UFG, że posiada drugi samochód i jest to dla nich problem. Czy ma prawo się o to czepiać? Jak można ich przycisnąć, żeby wypłacili kasę?

#ubezpieczenia #oc #prawo
  • 21
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@threads: https://www.mfind.pl/akademia/abc-likwidacji/samochod-zastepczy-z-oc/

Jeżeli poszkodowany wskutek czynu niedozwolonego utracił możliwość korzystania z rzeczy, nie posiadając innego, wolnego i nadającego się do wykorzystania pojazdu mechanicznego, wynajmie pojazd zastępczy o zasadniczo podobnej klasie, według stawki czynszu najmu obowiązującej na lokalnym rynku i będzie korzystał z przedmiotu najmu w okresie naprawy pojazdu mechanicznego lub w okresie niezbędnym do zakupu innego pojazdu, to koszty poniesione z powyższego z tytułu będą mogły być kwalifikowane jako wydatki
  • Odpowiedz
@alfa87: Dokładnie tego zdania jestem, ale widzę, że sprawa skończy się w sądzie. Nie miała możliwości korzystać z drugiego pojazdu, bo był użyczony.
  • Odpowiedz
Nie miała możliwości korzystać z drugiego pojazdu, bo był użyczony.

@threads:

niezależnie od tego, czy umowa była zawarta na czas oznaczony, czy nie, użyczający może w każdym czasie żądać zwrotu rzeczy, jeżeli okaże się, że jest ona mu potrzebna z powodów nieprzewidzianych w chwili zawarcia umowy.

Więc miała możliwość skorzystania z użyczonego samochodu. Moim zdaniem p-------e, bo to by było wyjście poza faktyczną poniesioną szkodę. To tak samo jakby sobie
  • Odpowiedz
@Adams_GA: to ciekawe, bo znane mi przypadki pokazują, że ubezpieczyciele wypłacają pieniądze za najem w takim przypadku. Auta były wypożyczane na czas naprawy i odpowiadały klasą temu uszkodzonemu. Znam ptzynajmniej 3 takie przypadki.
  • Odpowiedz
@Xizor: ale my tu mówimy o sytuacji, w której ona ma auto, z którego mogłaby korzystać w czasie naprawy i dodatkowo wynajmuje kolejne auto naciągając ubezpieczalnie na hajs.
  • Odpowiedz
@Adams_GA: A jeśli II samochód jest w trakcie remontu blacharskiego i nie jest zdolny do jazzdy? Co ich to obchodzi, przetrzep im sakiewkę @threads tak jak oni robią to NAM, użytkowników tych pojazdów.
  • Odpowiedz
@Adams_GA: mówię o dokładnie takiej sytuacji. Koleś ma dwa auta. Jednego używa on, drugiego syn. Jedno zostaje uszkodzone i na czas naprawy wynanęli w wypożyczalni auto odpowiadające klasie temu uszkodzonemu. Zero problemu ze strony ubezpieczyciela.
  • Odpowiedz
@Xizor: no ale może syn jest np. współwłaścicielem? Możemy sobie tak dywagować, według mnie na gruncie tej konkretnej sprawy mają prawo odmowy.

@Crea: ale nie jest więc co to za argument?
  • Odpowiedz
@Crea: znasz się na tym czy tylko tak pieprzysz żeby pieprzyć bo hurr durr źli ubezpieczyciele kradną nam z sakiewki!!!!!!!!!!!!!!

A skąd ubezpieczyciel ma wiedzieć, co się dzieje z samochodem ?

bo jak dojdzie to do sądu to będziesz musiał przedstawić kwity na to, że drugie auto w tym czasie stało w warsztacie.
  • Odpowiedz
@Xizor: k---a grubo, wstawiasz jakąś niemającą ze sprawą związku tezę o naprawieniu szkody a nie widzisz o co chodzi w sprawie. SN w wyroku powiedział, że wydatki poniesione na najem muszą być celowe i ekonomicznie uzasadnione. Sytuacja, w której masz auto w naprawie a jednocześnie auto w użyczeniu, które możesz w każdej chwili zakończyć nie uzasadnia najmu pojazdu, bo koszt tego najmu nie jest uzasadniony. Roszczenie o zwrot kosztu najmu
  • Odpowiedz
@Adams_GA: Dam Ci spokój jak wrzucić mi jakiś paragraf z regulaminu/umowy kodeksu cywilnego, że Twoja teza się potwierdza. Zapomniałeś, że mireczek może być zdolnym gościem i wszystko robi samemu. Nie przedstawi kwitu, bo robi to w pewnym garażu, u znajomego na II końcu Polski. Raz na jakiś czas spotykają się przy wódeczce, a następnego dnia pracują przy maszynie. Rozmawiałem z agentem od ubezpieczeń i powiedział mi, że ZAWSZE masz prawo
  • Odpowiedz
Zapomniałeś, że mireczek może być zdolnym gościem i wszystko robi samemu. Nie przedstawi kwitu, bo robi to w pewnym garażu, u znajomego na II końcu Polski. Raz na jakiś czas spotykają się przy wódeczce, a następnego dnia pracują przy maszynie.

@Crea: no gratuluję mu, ale nawet jeśli tak jest to musi przedstawić jakikolwiek dowód na to że tak było czy będzie to dowód w postaci nagrania, biletów na pociąg do tego
  • Odpowiedz