Wpis z mikrobloga

#webddev #hosting #wordpress #internet

Kupiłem właśnie takie coś:

VPS-DA2

2 vCPU Intel Xeon
2 GB RAM
80 GB RAID 10 (SSD-CACHED)
Transfer bez limitu!
Łącze 100Mbit/s
1 x Dedykowany adres IP
Pełny backup, co 24godz.
Pełna administracja.
79,99 zł

Będzie tam strona sprzedażowa ebooka na wordpressie. Żadnych postów. Pluginy e-junkie do płatności, koszyk od nich i to wszystko. Theme z themeforest pod ebooki.

Pytanie: czy taka maszyna wytrzyma ruch 5000uu dziennie przez 8 dni? ;) Kampania mailowa do 400 000 userów, jeśli 10% klika, to będzie jakieś 40k uu, kampania rozłożona na 8 dni.
  • 28
Kampania mailowa do 400 000 userów, jeśli 10% klika, to będzie jakieś 40k uu

@RometAnd: Spory click-through szacujesz... Wiadomo że zależy od jakości bazy i oferty, ale 10% wydaje mi się wartością zbyt wysoką.

@Mokrysedes: to średnia podawana przez wielu specjalistów od email marketingu ;) algorytm jest prosty
10% maile klika, 10% klikających kupuje, a jeśli tematyka jest maksymalnie dostosowana do kupujących, jest to coś czego chcą i pożądają (bo nie ma takiej drugiej oferty na rynku), więc może to mieć przełożenie na sprzedaż ;)

nie mówię, że to się sprzeda, bo w internecie wszystko jest możliwe, ale istnieje duże prawdopodobieństwo
@RometAnd: Ta średnia jest znacznie zawyżona, ale spotkałem się nawet z 70% ctr więc nie mówię że 10% jest niemożliwe. Dużo zależy właśnie od tego jak dobrana jest tematyka i oferta. Wciąż 10% od marketingowców traktowałbym z przymrużeniem oka. Niemniej jednak życzę jak najlepiej!
@Mokrysedes: ale są dane dotyczące szkodliwych dawek, jak i dla witaminy D :)
o ile witamina C zostanie szybko wydalona i oberwą trochę nerki (osoba z chorobami nerek gorzej), to przedawkowanie witaminy D już ma sporo poważniejsze konsekwencje