Wpis z mikrobloga

#grafikakomputerowa #photoshop
Powiedzcie proszę z czym jest problem.
Narysowałam coś w photoshopie, wyeksportowałam i wrzuciłam sobie na telefon i wysłałam na drugi komputer. Róż który u mnie jest przygaszony, na innych urządzeniach jest oczojebny.
Nie ustawiałam żadnych trybów podświetlania ekranu typu "do czytania" itd.
  • 14
@goodidea: no to trochę załamka, bo u mnie jest ładnie zgodnie z jakimś a podam to gdzieś dalej to cała moja wizja pójdzie się... szczególnie, że nie jest to jakaś minimalna różnica, a pomiędzy spokojem a żarówiastością.
@Achaa: Typowa praca grafika :P To trochę jak z produkcją muzyki. Ty inwestujesz w sprzęty, żeby każdy herc słyszeć, a ostateczny target i tak to odpala na głosnikach, czy słuchawkach za 50-100 złotych i nic nie słysza :D
@Vasek: no dobra, a załóżmy że chciałabym wysłać do druku. Skąd mam wiedzieć czy kolor który wyświetla mój ekran jest tym, który zostanie nadrukowany skoro różnica jest tak kolosalna.
@Achaa: Z reguły powinna wystarczyć specyfikacja monitora podana przez producenta, w którym najczęściej powinien podać pokrycie barw.
Na przykłądzie monitorów Dell, bo te ogarniam :P
www1.ap.dell.com/content/products/productdetails.aspx/dell-up2715k-monitor?c=th&cs=thdhs1&l=en&s=dhs
Dell UP2715K - 99% AdobeRGB and 100% sRGB coverage.
Oznacza to bardzo duże pokrycie kolorów - możliwość wyświetlenia do 1,07 mld odcieni.

http://www1.ap.dell.com/content/products/productdetails.aspx/monitor-dell-u2412m?c=th&cs=thdhs1&l=en&s=dhs
Dell U2412M - 82% sRGB - nie tak dokladne (powinno wystarczyć do prac graficznych) - 16,7 mln kolorów.

Ten pierwszy powinien się
@Achaa: A weź. #!$%@?łem sie z tym kiedyś w koło. w szopie było TAK. po zapisaniu do jpg czy png i otworzeniu w podglądzie windows INACZEJ. a w np paint otwieram i jest inaczej. Kolory te same ale odcienie inne. Wynalazłem na to sposób w ustawieniach szopa i profilach kolorów. Ale to było dawno i po formacie juz nawet sie nie staram to rozkminić XD
@Achaa: sprawdź kalibrację kolorów na monitorze na którym pracujesz w Ps. Jeżeli chcesz drukować te projekty to powinnaś mieć właśnie odpowiednio skalibrowany monitor na którym je tworzysz
@Vasek niestety, problem jest faktycznie raczej w tym...
Z grafiką dopiero zaczynam i miesiąc temu kupiłam nowego laptopa, miał być mocny, uciagnąć wszystkie programy graficzne itd itd, no ale.. teraz się okazuje że monitor to nie do końca. Ma jakieś 56% pokrycia. Pytanie, czy jest jakakolwiek możliwość skalibrowania tego choć w jakiejś części?
@Achaa: Nie bardzo, to fizyczne ograniczenie matrycy. W Twojej sytuacji pozostaje chyba tylko zewnętrzny monitor, a na przyszłość musisz większą uwagę zwracać na pokrycie barw. Celuj w matryce wykonane w technologii IPS.
@Achaa: A co do mocy - do photoshopa nie potrzebujesz wcale super mocarnego sprzętu. Wystarczy w miarę procek i dużo RAMu i powinno być ok, a zaoszczedzoną na grafice kasę przeznaczyć np. na konfigurację z lepszym wyświetlaczem.