Wpis z mikrobloga

@PhoenixSoul: Ogólnie zależy mi na takim totalnym minimum. Chciałbym "konsolowo" napisać program o ile można to tak nazwać z plikami z roszerzeniem .css, a następnie zamiast pliku wykonywalnego .exe chciałbym mieć jakiś minimalistyczny serwer ISS bez konieczności instalowania web api, mvc itp. gdzie wpisywałbym minimum czy to w URL przeglądarki czy po wybraniu odpowiedniej funkcji w URL i żeby przedstawiało mi wynik jak należy.
Chciałbym sobie ogarnąć "naukę" WPF oraz MVVM.
@KorelacjaProkrastynacji:
1. Jeżeli koniecznie chcesz robić zapytania, to bez frameworka się nie obędzie.
Ja bym polecał NancyFx albo ASP WebApi, bo postawienie tego jest super szybkie.

2. Jeżeli nie musisz robić zapytań, to zrób to jako konsolowy program ze switchem do odpalania kolejnych funkcji. Nie wierzę, że aż tyle ich będziesz miał, jeżeli 1h na postawienie najprostszego frameworka jest Ci taka straszna.
@KorelacjaProkrastynacji: Właśnie wpadłem na jeszcze jedną opcję, która jest wg mnie najlepsza. Ogarnij sobie Frameworki do testowania.
MSTest masz domyślnie w Visual Studio. xUnita musisz doinstalować do projektu i doinstalować xUnit Runner do VS, ale jest dużo lepszy.

Nauczysz się robić testy, będziesz miał TestExplorer do odpalania swoich funkcji i jak stworzysz projekt w WPFie, to będziesz już miał przetestowaną logikę.
@Maav: Nie wiem o jakie zapytania Ci chodzi, ale planuję potem projekt rozszerzyć o Entity Framework oraz LINQ (Czyli ogólnie zbindować z bazą danych). Szykuję się mentalnie do rozmowy o pracę na programistę (oby młodszego) i coś kiedyś programowałem na studiach i powiedzmy, że przechodzę teraz szybki kurs przypominania- szkielet chcę napisać w klasach, aby mieć jakieś fajne funkcje i klasy oraz interfejsy, które będą ze soba współgrać (oczywiście chcę zastosować
@KorelacjaProkrastynacji: Napisałeś:

gdzie wpisywałbym minimum czy to w URL przeglądarki czy po wybraniu odpowiedniej funkcji w URL i żeby przedstawiało mi wynik jak należy.

Ja to rozumiem tak, że chcesz zrobić zapytanie HTTP Get i wywołać jakąś funkcję. Potrzebujesz jakiegoś procesu, który będzie nasłuchiwał tego zapytania na odpowiednim porcie i Ci to przekaże na odpowiednią metodę (czyli frameworka. Napisanie własnego WebServera nie należy wcale do najprostszych).

Ale ty chcesz odpalić kilka
@Maav: Chciałbym po prostu na początku ograniczyć webowe frameworki. Jednakże jeśli nie da rady w jakiś sposób na pustej stronie przeglądarki wyświetlić wyników, to nie pozostaje nic innego, jak uczyć się WPF i MVVM zaraz jak tylko skonstruuję kod "szablonowy". Wystarczyłoby nawet, aby serwer nasłuchiwał, bo w sumie za pomocą webrequestów też da radę wyświetlić co jest przesyłane w nagłówku w odpowiedzi. Albo tylko mi się tylko wydaje, że da radę
@ZapomnialWieprzJakProsiakiemByl: Chodzi mi o to, żeby etapami od prostej aplikacji konsolowej, wyrzucić w minimalistyczny sposób dane w ISS (ogarnięcie tego jak działa serwer ISS), aby później aplikacja powoli ewoluowała w projekt WPF i MVVM. Co mam na myśli? Zrobię szablon projektu w klasach, który będzie swojego rodzaju "moją własną biblioteką" i będę chciał go podpiąć w jak najmniej skomplikowany sposób z WPF czy MVVM bez przesadniej zmiany logiki w głównej części