Czy ktoś próbował na jakimś typowo serwerowym CPU innym niż x86 zwirtualozwać windowsa? Zastanawia mnie jak to działa, ciekawą opcją byłby CS 1.6 na początek zabawy ( ͡°͜ʖ͡°) #serwery #serwerownia #wirtualizacja #linux #bsd #solaris
@Grzesiek4: Po co chcesz wirtualizować ARM na ARM? xd @majsterV2: Na Androidzie odpalałem (ale nie na typowo serwerowym CPU) [i nie całego Windowsa, a Wine]
@Grzesiek4: Sztuczka jak na Linuksie, ale nie będzie to używalne w dobrym tego słowa znaczeniu. Jakby odpalać aplikacje Windowsowe bez emulacji (czyli po prostu natywne) na smartfonach, to taki smartfon ma wydajność 7-8 letniego komputera-laptopa. A jeszcze jak doliczyć emulator ... uch
@Grzesiek4: No taką mają. W sensie nie wiem jak Snapdragon 835, na którym Windows ma działać. Już kiedyś komuś pisałem, czemu nie powstanie hybryda procesora ARM i Intel - Intel i AMD trzymają prawa do Intela i nikogo nie wpuszczają.
@majsterV2: Co do CS1.6; lepiej odpalić natywną wersję na silniku Xcośtam3D Jeśli nie i nie masz kasy, to wgraj qemu-user-static (w dokumentacji debiana masz jak wgrać - Qemu User Emulation), wgraj Wine:i386 i przez to odpalaj. Największe szanse na cokolwiek (jak nie masz hajsu ofc.)
Ja testowałem na Androidzie, ale również na Linuksa jest - Exagear. Na tym odpalają aplikacje Windowsowe (Office 2007, Skype itd), ale w ogólnych założeniach nie jest
@fervi: @wytrzzeszcz: @Grzesiek4: Procesor na wirtualce to AMD A6-3420M APU, Próbowałem z automatycznym instalatorem, nic to nie dało, a system ma 32 bity. Chciałbym go wykorzystać jeszcze do innych rzeczy niż gry.
@majsterV2: Cóż, ja poczekam na emulator Windowsa od MSa, ale nie oczekuje też super rewolucji, gdyż goście pokazali Photoshopa czy coś i efekt rozmycia, który (niestety nie mam Photoshopa - na pinta testowałem) trwał tam 3 sekundy, u mnie tak szybko, że nie byłem w stanie tego zauważyć. Coś czuję, że jak będzie wydajniejszy od Exagear to będzie mieć MOŻE wydajność Pentiuma 4 z 2GHz zegarem. To tyle kwestii emulacji.
Zastanawia mnie jak to działa, ciekawą opcją byłby CS 1.6 na początek zabawy ( ͡° ͜ʖ ͡°)
#serwery #serwerownia #wirtualizacja #linux #bsd #solaris
@majsterV2: Na Androidzie odpalałem (ale nie na typowo serwerowym CPU) [i nie całego Windowsa, a Wine]
jaki główny system i konfiguracja?
@majsterV2 eh ale Windows ma ta warstwę HAL kwestia rekompilacji
Nie wiem jak zrobić aby akceleracja 3d pykała na czymś pokroju XPka
Już kiedyś komuś pisałem, czemu nie powstanie hybryda procesora ARM i Intel - Intel i AMD trzymają prawa do Intela i nikogo nie wpuszczają.
Jeśli nie i nie masz kasy, to wgraj qemu-user-static (w dokumentacji debiana masz jak wgrać - Qemu User Emulation), wgraj Wine:i386 i przez to odpalaj. Największe szanse na cokolwiek (jak nie masz hajsu ofc.)
Ja testowałem na Androidzie, ale również na Linuksa jest - Exagear. Na tym odpalają aplikacje Windowsowe (Office 2007, Skype itd), ale w ogólnych założeniach nie jest
Znalazłem stery, powinno dać radę na tym vbox.
Ciekawe jak to bujnie na UltraSparcu ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Chciałbym go wykorzystać jeszcze do innych rzeczy niż gry.
Osobiście